Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Κίνα, Ιαπωνία και Ν. Κορέα δίνουν 15 τρισ. δολ. για «δικά τους» ομόλογα


Από την Καθημερινή

Τριμερής συμφωνία για ενίσχυση των σταυροειδών επενδύσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων των τριών χωρών.

Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία οι χώρες επιδιώκουν να προστατεύσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους από εξωτερικά σοκ. Οι τρεις χώρες επεδίωξαν μία επίσημη συμφωνία, που είναι σπάνια όσον αφορά τις επενδύσεις σε χρεόγραφα, ώστε να καθησυχάσουν τις αμοιβαίες ανησυχίες για το ενδεχόμενο μαζικών διασυνοριακών ροών κεφαλαίων και επειδή οι κεφαλαιαγορές τους βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης.


Η συμφωνία προωθήθηκε, επίσης, καθώς πολλές από τις οικονομίες της Ανατολικής Ασίας με υψηλή έκθεση στο εξωτερικό δυσκολεύτηκαν να βρουν τρόπους για να αποφύγουν μία επανάληψη της αναταραχής που σημειώθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 1997-98 στην περιοχή.


«Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε τις επενδύσεις των οργανισμών συναλλάγματος στα κυβερνητικά μας ομόλογα, να ενισχύουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και έτσι να αυξήσουμε τις περιφερειακές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών», ανέφεραν οι εκπρόσωποι τους σε κοινή δήλωση μετά από μία σύνοδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών στη Μανίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου