Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Απομονωμένη η Μέρκελ στο G8


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Robin Harding, Richard McGregor

Παραμονή της συνόδου του G8, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι καλωσορίζουν την εξέλιξη της συζήτησης στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και η Angela Merkel, η καγκελάριος της Γερμανίας, μπορεί να δει ότι πλέον είναι απομονωμένη, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες της ασκούν έντονες πιέσεις να συμβάλει στην ώθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Προσδοκώντας σε μία σύνοδο λιγότερο τυπική και περισσότερο ουσιαστική, ο Barack Obama θα διευθύνει ο ίδιος τη συζήτηση - δεδομένου ότι και η δική του προεκλογική μάχη, άλλωστε, θα δοθεί σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομία -, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο Camp David, στο Maryland.


Στην ατζέντα της συνόδου, που θα ξεκινήσει με δείπνο την Παρασκευή, περιλαμβάνονται επίσης το Ιράν, η Συρία και η Βόρειος Κορέα. Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, όμως, αναμένεται να επισκιάσουν όλα τα άλλα θέματα συζήτησης.

«Αυτή είναι μία σύνοδος για την κρίση του ευρώ. Θα επικρατήσει το θέμα της κρίσης», υποστηρίζει και ο Heather Conley, πρώην αξιωματούχος του State Department και νυν στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, think Tank με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ο Tom Donilon, ο σύμβουλος του προέδρου Obama επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, τόνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε εσωτερικές διαμάχες της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι «καλωσορίζει την εξέλιξη της συζήτησης στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Η σύνοδος του G8 είναι η επίσημη πρώτη στη διεθνή σκηνή για τον Francois Hollande, τον νέο σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας, που ανέλαβε καθήκοντα την Τρίτη. Οι εταίροι του θα διαπιστώσουν ότι το επιμελώς «νορμάλ» στιλ του είναι εκ διαμέτρου αντίθετο στη νευρική και συχνά οξεία προσέγγιση του προκατόχου του, Nicolas Sarkozy.

Ο Hollande εκτιμάται ότι θα βρει υποστήριξη στο αίτημά του για ώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ο ίδιος, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, επέκρινε έντονα τη γερμανική εμμονή για λιτότητα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, ελπίζει να βελτιώσει τις σχέσεις του μαζί του στηρίζοντας το αναπτυξιακό του σχέδιο. Οι σύμβουλοι του Cameron αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συνταχθεί με τον Hollande στο αίτημα για ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία, ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση στην ευρωζώνη.

Ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν προετοιμασμένοι για τη συζήτηση και επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση ούτε με τον Obama, ούτε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Θέση του Βερολίνου είναι πως η πειθαρχία στους προϋπολογισμούς και η ανάπτυξη είναι στόχοι εξίσου απαραίτητοι για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση, συμπληρώνει ωστόσο πως η πειθαρχία στους προϋπολογισμούς είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε ευρεία συμφωνία ως προς την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης στο δείπνο που είχε η Merkel με τον Hollande το βράδυ της Τρίτης.

Κατ’ ιδίαν, ωστόσο, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης εκφράζουν την ανησυχία τους για τις θέσεις του Mario Monti, του πρωθυπουργού της Ιταλίας. Ανησυχούν μήπως βρίσκεται πιο κοντά σε αυτές του Hollande για παροχή αναπτυξιακών κινήτρων από ό,τι στις θέσεις της Angela Merkel.Το Βερολίνο ανησυχεί, μάλιστα, μήπως ο Monti υποστηρίξει ότι δικαιολογείται η αύξηση του κρατικού δανεισμού εάν πρόκειται για ενίσχυση των επενδύσεων και όχι των δημοσίων δαπανών.

«Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει στείρα συζήτηση ανάμεσα στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και στα αναπτυξιακά κίνητρα», εκτιμά ο Michael Froman, ο στενότερος σύμβουλος του προέδρου Obama σε θέματα διεθνούς οικονομίας και συμπληρώνει: «Το πιθανότερο είναι ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη».

Λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο του G8, την Τετάρτη, θα συναντηθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου οι «27» για πρώτη φορά αναμένεται να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ώθηση της ανάπτυξης μέσω περισσότερων επενδύσεων σε υποδομές.

Μία βασική πρόταση είναι να αυξηθούν τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.

Δεδομένου ότι οι κανονισμοί της ΕΠΕ της απαγορεύουν τον δανεισμό εν μέσω αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ώστε να εγγυηθούν τα δάνεια της ΕΠΕ, απελευθερώνοντας παράλληλα περισσότερα κεφάλαια για χώρες όπως η Ελλάδα.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται επίσης να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αποκαλούμενα «αναπτυξιακά ομόλογα» - τίτλοι που θα στηρίζονται από τα 17 μέλη της ευρωζώνης και με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά έργα υποδομών στις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης.

*Στο ρεπορτάζ συνεισέφεραν επίσης οι Geoff Dyer, George Parker, Kiran Stacey, Mure Dickie, Hugh Carnegy, Quentin Peel και Peter Spiegel


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου