Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ανάγκη και το πολιτικό παιχνίδι


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Τα όσα μετεκλογικά διαδραματίζονται δημιουργούν την αίσθηση ότι στην (πολιτική) σκηνή οι πρωταγωνιστές έχουν μείνει στο προηγούμενο έργο. Δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει ότι η παράσταση άλλαξε, ο κόσμος πλήρωσε με την ψήφο του άλλο εισιτήριο και περιμένει να δει άλλο έργο. Αυτό το άλλο έργο θα παιχτεί έτσι κι αλλιώς, είτε τώρα είτε με το σενάριο που θα γράψουν οι επόμενες εκλογές.

Αυτό επιβάλλει η ανάγκη της χώρας, η οποία ξεκινά κατ’ αρχήν από τη διευκρίνιση των απαιτήσεων της ελληνικής κοινωνίας.


Υπ' αυτήν την έννοια οι πολιτικές δυνάμεις, διεκδικώντας τη θέση τους στη νέα σκηνή, πρώτιστο καθήκον έχουν να τοποθετηθούν με σαφήνεια, βοηθώντας έτσι και τον κόσμο να αποφασίσει για ύψιστης κρισιμότητας ζητήματα και όχι να ανιχνεύουν από τις δημοσκοπήσεις τις τάσεις τις κοινής γνώμης και να προσαρμόζουν τις τακτικές τους σε αυτές.

Κατά τη γνώμη μας, τα κόμματα που διεκδικούν την όποια θέση του στην πολιτική σκηνή θα πρέπει:

● Να ξεκαθαρίσουν αν είναι υπέρ ή κατά των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

● Να διευκρινίσουν αν είναι υπέρ ή κατά της καταγγελίας των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

● Να παρουσιάσουν το κόστος και το ρίσκο της πολιτικής τους πρότασης αν αυτή συνεπάγεται την καταγγελία της μνημονιακής πολιτικής.

● Να προετοιμάσουν την κοινωνία για το κόστος και τις συνέπειες μιας μάχης.

Οι πιο πάνω διευκρινίσεις - τοποθετήσεις, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, προϋποθέτουν και απαντήσεις σε κάποια βασικά:

1. Υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ με κάθε τίμημα και κόστος;

2. Κατά της παραμονής; Με ποιο τίμημα και κόστος;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να είναι (πολιτικά) δύσκολες, ωστόσο είναι απαραίτητες για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του και να κατανοήσει:

● Γιατί, αν και υπάρχει πλειοψηφία 168 εδρών από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, δεν σχηματίζουν κυβέρνηση για να επιδιώξουν τους προγραμματικούς τους στόχους;

● Γιατί είναι απαραίτητος ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τελικά, γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο γύρος των διερευνητικών εντολών παίχτηκε πιο πολύ στις δημόσιες δηλώσεις παρά σε μια πραγματική διερεύνηση προθέσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης; Έλα ντε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου