Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Μέχρι ενός ορίου οι θυσίες για την παραμονή στο ευρώ


Από Το Ποντίκι 17.5.2012  (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, Γεν. Διευθυντή της Pulse RC

Η πρώτη έρευνά μας εν όψει της νέας προ­σφυγής στην κάλπη, ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση του «ναυαγίου» της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχη­γών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι, αποτυπώνει (έστω «εν θερμώ») τις διαθέσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων αμέσως μετά την ο­λοκλήρωση των διερευνητικών εντολών και των άκαρπων προσπαθειών για τον σχηματισμό κυ­βέρνησης.

Η εικόνα, στο σημείο εκκίνησης της νέας ε­κλογικής μάχης, προκύπτει άκρως ενδιαφέ­ρουσα. Και τα τρία κόμματα που έλαβαν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έστω και αν δεν κα­τάφεραν να τη σχηματίσουν, εμφανίζονται ενισχυμένα.


Η εντατική προβολή των αρχηγών τους και των θέσεών τους, οι αντιθέσεις και τα πολωτικά διλήμματα φαίνεται να βελτιώνουν τα δημοσκοπικά τους ποσοστά.

♦ Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που «περνά» καθαρά στην πρώτη θέση, δι­ατηρώντας την ανοδική τάση που είχαμε κατα­γράψει στις τελευταίες δημοσιοποιήσιμες αλλά και στις μη δημοσιοποιήσιμες δημοσκοπήσεις, πριν από τις πρόσφατες εκλογές.

♦ Η Δημοκρατική Αριστερά διατηρεί το εκλογι­κό της ποσοστό, ενώ «κρατάνε» (αν και με «ε­λεγχόμενες» απώλειες) η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

♦ Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τις ημέρες κορύφωσης του θέματος του «non paper» που τους αφορούσε.

♦ Τα κόμματα που οριακά δεν εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή παραμένουν κάτω από το όριο του 3%, ενώ καταγράφεται και αξιόλογο πο­σοστό αναποφάσιστων, κάτι που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι η ε­νίσχυση του Αλ. Τσίπρα στα «ποιοτικά» ερωτή­ματα («καταλληλότερος για πρωθυπουργός», μεταξύ των τριών που έλαβαν εντολή σχηματι­σμού κυβέρνησης - «αποτελεσματικότερος διαπραγματευτής», μεταξύ των επικεφαλής των επτά κομμάτων της Βουλής), όπου και καταλαμ­βάνει την πρώτη θέση.

Ποσοστά υψηλότερα από την «πρόθεση ψή­φου» του κόμματός τους καταγράφουν ο Β. Βενιζέλος και (στο δεύτερο ερώτημα) ο Π. Καμμένος και ο Φ. Κουβέλης.

Τα πιο ενδιαφέροντα, κατά την άποψή μας, α­ποτελέσματα είναι τα δύο που αφήσαμε να σχο­λιάσουμε στο τέλος. Στο ερώτημα αν, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι νέες εκλογές είναι καλή ή κακή εξέλιξη για τη χώρα, οι μισοί πολίτες τις χαρακτηρίζουν (σίγουρα ή μάλλον) καλή εξέλιξη – σε αντίθεση με την εικόνα «καταστρο­φής» που λίγο ή πολύ προβάλλεται.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα στο δίλημμα «παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή σε δικό μας νόμισμα», όπου η πλειονότητα επιλέ­γει «παραμονή στο ευρώ με θυσίες μέχρι ενός ορί­ου – αλλιώς επιστροφή σε δικό μας νόμισμα»!

Έχω την άποψη ότι το διακύβευμα των νέων ε­κλογών δεν θα είναι το «ποιος εξασφαλίζει καλύ­τερα την παραμονή της χώρας στο ευρώ», όσο το εάν κάποια επικοινωνιακά επιτελεία το πιστεύ­ουν ή το επιδιώκουν.

Το κριτήριο που θα βαρύνει περισσότερο στις επιλογές των πολιτών, θα είναι το «ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη και πιο ανεκτή για τους πολίτες παραμονή της χώρας στο ευρώ». Η άποψη αυτή εξηγεί το αποτέλεσμα της πρόσφα­της εκλογικής αναμέτρησης αλλά και την εκτι­μώμενη σήμερα «πρόθεση ψήφου». Ίσως όμως αιτιολογήσει και το αποτέλεσμα των επικείμε­νων εκλογών…




Η πρόθεση ψήφου δίνει ένα σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καταδεικνύει και άνοδο από το εκλογικό του ποσοστό άνω του 5%. Άνοδος και για τη Ν.Δ. άνω του 3% και για το ΠΑΣΟΚ οριακή αύξηση κάτω της μονάδας. Σαφής η πτώση του ΚΚΕ, πολύ μικρότερη για ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή.




Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή ο προπορευόμενος ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει σε άνοδο κατά 8% από την 6η Μαΐου, η Ν.Δ. κατά λιγότερο από 3%, το ΠΑΣΟΚ λίγο πάνω από 2%. Από εκεί και κάτω είναι σοβαρή η απώλεια του ΚΚΕ κατά 2,5%, ενώ σταθερή μένει η ΔΗΜΑΡ και 1% χάνει η Χρυσή Αυγή. Επτακομματική παραμένει η Βουλή.




Η πρώτη μεγάλη ανατροπή - σφήνα στον τέως δικομματισμό είναι – σε αρμονία με την πρόθεση ψήφου – η πρωτιά Τσίπρα (μετά βεβαίως τον... Κανένα) στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία μεταξύ των τριών πρώτων, αν και με μικρή διαφορά από Σαμαρά και Βενιζέλο. Μάλλον η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται περισσότερο «κυβερνητική» και λιγότερο «διαμαρτυρίας».




Το προβάδισμα των επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στους ψηφοφόρους τους για την καταλληλότητα για πρωθυπουργία είναι απολύτως... φυσιολογικό. Φαίνεται πως το προβάδισμα του Τσίπρα «χτίζεται» τόσο στους ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.




Ως αποτελεσματικότερος για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου κρίνεται πάλι ο Τσίπρας, με ελάχιστη διαφορά από Σαμαρά και Βενιζέλο. Επειδή η ερώτηση αφορά όλους τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μειώνεται ο Κανένας, χωρίς όμως κάποιος άλλος αρχηγός να πλησιάζει τους τρεις πρώτους.




Και για αποτελεσματικότερο διαπραγματευτή του μνημονίου οι ψηφοφόροι των κομμάτων προτιμούν τους προέδρους τους. Το προβάδισμα του Τσίπρα εδράζεται στη διεισδυτικότητά του στους ψηφοφόρους τόσο των Ανεξάρτητων Ελλήνων (όπου ξεπερνά τον... Σαμαρά!) όσο και των άλλων κομμάτων (όπου προηγείται οριακά ο Κανένας).




Στο ερώτημα αν είναι καλή ή κακή εξέλιξη οι νέες εκλογές, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διαιρεμένοι σε δύο σχεδόν ισοδύναμα τμήματα. Αυτό το αποτέλεσμα δεν αφήνει κάποιο σοβαρό περιθώριο εκτίμησης για το αν η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες συνεπάγεται εκλογική φθορά ή όφελος για κάποια – και ποια; – κόμματα 

Οι σαφέστατα πιο δυσαρεστημένοι από την προσφυγή σε νέες εκλογές είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν αυτοί της Ν.Δ. Οι περισσότερο ικανοποιημένοι είναι με διαφορά αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι. Ελάχιστοι όσοι Δεν Ξέρουν και Δεν Απαντούν σε όλα τα κόμματα


Στο ερώτημα για παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή σε δικό μας νόμισμα ξέραμε ότι η απάντηση υπέρ του ευρώ είναι συντριπτική. Αυτό που μας αποκαλύπτει η ποιοτική ερώτηση της Pulse RC είναι ότι για την πλειονότητα των ερωτηθέντων υπάρχει όριο, αλλά και ότι η επιστροφή σε δικό μας νόμισμα είναι η επόμενη επιλογή ύστερα από ένα όριο!


Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, αλλά σε μεγάλα ποσοστά και αυτοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων και των «άλλων κομμάτων» είναι αυτοί που θέτουν όριο θυσιών για την παραμονή στο ευρώ. Πιστότεροι θιασώτες του ευρωνομίσματος «πάση θυσία», όπως αναμενόταν, είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Σαφέστατος ο «διπολισμός» και σε αυτό το ερώτημα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου