Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο Βενιζέλος «διαπραγματεύεται» την πρόταση του ΔΝΤ που απέρριψε!


Από την Αυγή

Την προεκλογική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ότι έχει ζητήσει την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα έτος, αποκάλυψαν προχθές πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως επεσήμαναν, όχι μόνο ήταν το ίδιο του ΔΝΤ το οποίο είχε προτείνει στην απερχόμενη κυβέρνηση την χρονική επιμήκυνση της διορίας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων κατά έναν χρόνο, αλλά επιπλέον ήταν η κυβέρνηση που «είχε απορρίψει την ιδέα αυτή»!


Η απόπειρα εξαπάτησης τεκμαίρεται και από συγκεκριμένο απόσπασμα της έκθεσης του ΔΝΤ που συνοδεύει το νέο Μνημόνιο, από το οποίο προκύπτει ότι ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το χρονικό εύρος της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, επέμενε ότι το χρονικό αυτό εύρος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του 2014!


Διαμετρικά αντίθετη όμως ήταν η πρόταση του ΔΝΤ, η οποία υποστήριζε ότι δεν επαρκεί το χρονικό διάστημα έως το 2014 και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος. Μάλιστα, το σχετικό απόσπασμα υπάρχει στην σελίδα 18 της έκθεσης αξιολόγησης που συνέταξε ο Πόουλ Τόμσεν ως επικεφαλής των κλιμακίων που εποπτεύουν την Ελλάδα και ο οποίος μετείχε στις συζητήσεις με τον τότε υπουργό Οικονομικών.

ΔΝΤ και τρόικα εξάντλησαν κάθε περιθώριο άσκησης τρομοκρατίας και εκβιασμών σε βάρος της ελληνικής κοινής γνώμης για την επιλογή της να καταψηφίσει την καταστροφική μνημονιακή πολιτική, φθάνοντας στο σημείο να προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα λιτότητας, που συμπεριλαμβάνει και τη λήψη νέων μέτρων τον Ιούνιο.

Δεν δίστασαν μάλιστα να ισχυριστούν ότι «το πρόγραμμα λιτότητας είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση των δύσκολων στόχων «θα γίνει με αυστηρά όρια και θα είναι πολύ περιορισμένη».

Στο μεταξύ, με βάση δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ, η τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα προτού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ενώ διαμηνύουν πως «θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνο αν η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει τις νέες περικοπές, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί»!

Ακόμη παρατήρησαν πως, αν και οι δανειστές θα περιμένουν ωσότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, δεν υπάρχουν σκέψεις για απόκλιση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα δε με αξιωματούχο του ΔΝΤ, «αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις νέες περικοπές, οι πληρωμές προς την Ελλάδα θα παρακρατηθούν έως ότου υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία».

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου