Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

S&P: 46 τρισ. δολάρια ψάχνουν... αναχρηματοδότηση


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Της Mary Watkins (Λονδίνο)

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις αναχρηματοδότησης ενός τεράστιου όγκου δανεισμού που λήγει μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι τράπεζες της περιφέρειας «γονατίζουν» από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και τις επιπτώσεις της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor's.

Ο οίκος αξιολογήσεων προβλέπει ότι οι εταιρίες ανά τον πλανήτη θα χρειαστούν νέα χρηματοδότηση ή επαναχρηματοδότηση ομολόγων ύψους 46 τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.


Και, ενώ οι διεθνείς τράπεζες και αγορές κεφαλαίου λογικά θα καταφέρουν να προσφέρουν το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων στις εταιρίες, η S&P εγείρει αμφιβολίες για την δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες εταιρικού δανεισμού, καθώς είναι αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και των αυστηρών ρυθμιστικών απαιτήσεων.

«Ενώ οι οικονομικές και ρυθμιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι ίδιες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πιστεύουμε ότι οι περισσότερες θα έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην δανειστική δυνατότητα της Ευρώπης.»

Η S&P προειδοποιεί ότι σχηματοποιείται κίνδυνος «απόλυτης καταιγίδας» καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επαναχρηματοδοτήσουν τα ομόλογα που εξέδωσαν στην περίοδο της πιστωτικής άνθησης ή να βρουν νέα κεφάλαια.

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες παραδοσιακά είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένες από τις τράπεζες για τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες απ' όσο οι ΗΠΑ, όπου οι εταιρίες χρησιμοποιούν ένα καλύτερο μίγμα κεφαλαίων από τις τράπεζες και τις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια.

Η S&P αναφέρει ότι, αν και εκτιμάται ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο σύστημα ώστε να αντιμετωπιστεί ο όγκος των 46 τρισ. δολ. σε εταιρικό δανεισμό μεταξύ 2012 και 2016 σε ΗΠΑ, ευρωζώνη, Βρετανία, Κίνα και Ιαπωνία, υπάρχουν και πολλές αντιξοότητες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση.

Αναφέρει ότι η επιδείνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, η ανώμαλη προσγείωση στην Κίνα και η μεταβλητότητα στις τιμές εμπορευμάτων, περιλαμβάνονται στους παράγοντες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον δανεισμό επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου