Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Θα κλείσουν κανάλια


Τέλος στις δωρεάν συχνότητες, θα παραχωρούνται με διαγωνισμούς. Στόχος η άντληση έως και 500 εκατ.

Από τη SofokleousIn

Υπό αμφισβήτηση τίθεται το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, που χρησιμοποιούν επί 25 χρόνια ένα δημόσιο αγαθό – τις συχνότητες – χωρίς να έχουν πληρώσει δραχμή στο κράτος. Το ΔΝΤ προτείνει να ανακληθούν οι προσωρινές άδειες λειτουργίας που έχουν δοθεί χαριστικά και οι συχνότητες να δημοπρατούνται, όπως γίνεται για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.


Ανάλογη πρόταση διατυπώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σκοπεύει να εγείρει θέμα στην επόμενη Βουλή, καταθέτοντας σχέδιο νόμου. Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι από τη δημοπράτηση συχνοτήτων για ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και την έκδοση αδειών λειτουργίας, το Δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Η παραχώρηση αδειών λειτουργίας και συχνοτήτων μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών προβλέπεται και στο Μνημόνιο. Όμως κόμματα και media έχουν αποφύγει μέχρι τώρα οποιαδήποτε αναφορά σ' αυτό το θέμα, ελπίζοντας προφανώς ότι θα απαλειφθεί στην πρώτη τροποποίηση όρων του Μνημονίου

Όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα με προσωρινές άδειες, που δόθηκαν βάσει κάποιων οικονομοτεχνικών κριτηρίων, αλλά χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για το κράτος. Αντίθετα, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας πλήρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη χρήση συχνοτήτων την πρώτη 20ετία λειτουργίας τους και ξαναπλήρωσαν πρόσφατα για την ανανέωση των αδειών.

Πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αυτή η χαριστική παραχώρηση δημόσιου αγαθού προς τους ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών μέσων – μεγαλοεκδότες και διαπλεκόμενους επιχειρηματίες – «ανταλλάσσεται» με υποστήριξη προς κόμματα και πρόσωπα του δημόσιου βίου, αποτελώντας τη βάση της διαπλοκής.

Την άποψη αυτή ασπάζονται στελέχη της τρόικας, τα οποία από τις επαφές τους στην Ελλάδα έχουν διαπιστώσει ότι τα κανάλια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνον στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά και στην προώθηση ή μη κυβερνητικών αποφάσεων για θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αναδείξει προεκλογικά ως «σκάνδαλο» τη δωρεάν παραχώρηση δημόσιου αγαθού σε ιδιώτες, ζητώντας και από τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση επί του θέματος. Θα αντιμετωπίσει βέβαια «αγριότερο» πόλεμο από τα media, αλλά οι επιτελείς του λένε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά στο φόβο του πολιτικού - εκλογικού «κόστους».


1 σχόλιο: