Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι αναγνώστες της Guardian απαντούν στη Λαγκάρντ


Από topontiki.gr

Της Βάλιας Μπαζού

Διαβάζοντας τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ και όσο το αίμα μου ανέβαινε στο κεφάλι είπα να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να δω τι εντύπωση έκανε η συνέντευξη στους αναγνώστες της Guardian. Έτσι άρχισα να διαβάζω τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί κάτω από τη συνέντευξη της Λαγκάρντ και τα οποία από την Παρασκευή – ημέρα που αναρτήθηκε η συνέντευξη – μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου ήταν κάπου 2.500.


Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άκρως επιτιμητικά, άκρως καταδικαστικά για την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σας παρουσιάζω ορισμένα από τις δυο πρώτες σελίδες των σχολίων που έχουν γραφτεί την Παρασκευή 25 Μαΐου, μια ημέρα πριν, δηλαδή, γίνει γνωστή η συνέντευξη από τα ελληνικά ΜΜΕ (διάβασα αρκετές σελίδες και η αναλογία είναι περίπου η ίδια σε όλες, δηλαδή 3-4 υπέρ και όλα τα υπόλοιπα κατά).

Και ξεκινάω με τα υπέρ της Λαγκάρντ που ήταν πέντε! (Εάν μου ξέφυγαν 1 ή 2, που δεν νομίζω, φαντάζομαι θα με συγχωρέσετε).

Στη συνέχεια ακολουθούν τα σχόλια κατά της Λαγκάρντ που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία. Στην κατηγορία αυτή αναφέρω ορισμένα και όχι όλα, γιατί είναι τόσα πολλά που δεν θα μου έφταναν κάμποσες «οθόνες».


Σχόλια υπέρ Λαγκάρντ

● Επιτέλους κάποιος που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους και να σταματήσουν να εκλιπαρούν για περισσότερα χρήματα.

● Νομίζω ότι αυτό που θέλει να πει είναι ότι, εάν υπήρχε σωστή διακυβέρνηση και από τους ηγέτες και από τον λαό, οι γονείς δεν θα είχαν πρόβλημα να ταΐσουν τα παιδιά τους.

● Για μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό δεν είναι μεγάλη απαίτηση. Είχαν την ευκαιρία και επέλεξαν την φοροδιαφυγή. Αντίθετα στην Αφρική δεν τους δόθηκε ποτέ αυτή η ευκαιρία.

● Μου αρέσει όλο και περισσότερο. Ναι, Ελλάδα, εάν λες ψέματα για το έλλειμμα, εάν δεν πληρώνεις φόρους, πρέπει να πληρώσεις το τίμημα. Δυστυχώς αυτό πληρώνεται και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ίσως λίγη τιμιότητα και ταπεινότητα να σου είναι αναγκαία. Διαφορετικά, φύγε από το ευρώ και ζήσε από φιλανθρωπία.

● Πρέπει να πω ότι συμφωνώ μαζί της. Μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου θα έστελνε λάθος μήνυμα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μην πληρώσουν και το χρέος θα εξαφανιστεί!

● Τουλάχιστον είναι έντιμη, κανένας από αυτούς τους μπάσταρδους δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά ή για κανέναν άλλο!


Σχόλια κατά Λαγκάρντ

● Μιλάει σαν ένα άτομο που πάσχει από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας (σ.σ.: sociopath στο σχόλιο).

● Καλά, τώρα κατηγορούν τα παιδιά;

● Και γι’ αυτό το λόγο οι Έλληνες θα σας απορρίψουν στις επόμενες εκλογές. Να κατηγορείτε τους φτωχούς για τα λάθη της άρχουσας τάξης είναι απαράδεκτο. Ο νεο-φιλελεύθερος κόσμος φτάνει στο τέλος του.

● Μου φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή η Guardian να ερευνήσει τι πληρώνει σε φόρους η κ. Λαγκάρντ.

● Το πρόβλημα είναι ότι εκείνοι που κερδίζουν τα λιγότερα πληρώνουν τους περισσότερους φόρους. Την ίδια στιγμή περισσότεροι Έλληνες πεθαίνουν.

● Δηλαδή οι Έλληνες πρέπει να θυσιαστούν για τη «διεθνή κοινότητα»; Δεν νομίζω. Είναι πολύ αστείο το πόσο εύκολα άνθρωποι όπως η κ. Λαγκάρντ είναι έτοιμοι να μας κάνουν κήρυγμα για τα οφέλη της λιτότητας στις κατώτερες τάξεις.

● Η συμπάθεια κοστίζει πάρα πολύ φαίνεται. Κρεμάστε το ΔΝΤ.

● Βλέποντας την φωτογραφία της πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγει τον ήλιο για ένα διάστημα. Κριστίν, καλό θα ήταν να μην πας διακοπές φέτος στην Ελλάδα. Άκουσα ότι στον Αρκτικό Κύκλο είναι ωραία...

● Τι κατάπτυστη γυναίκα... Καμιά συμπάθεια για τους γονείς που ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους;

● Τι γίνεται με τους τραπεζίτες που ζητούν από τους άλλους να πληρώσουν για το οικονομικό χάος που οι τράπεζές τους δημιούργησαν;

● Δεν έχω απόλυτα πειστεί ότι εκείνοι που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε την ιατρική περίθαλψη των παιδιών τους πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

● Η γκροτέσκα μαύρη ψυχή της κατεστημένης σκέψης αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά.

● Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας παγκόσμιος ηγέτης λέει τέτοια πράγματα.

● Δεν μπορώ να μην σημειώσω την τρομερή ειρωνεία ένας τραπεζίτης να διαμαρτύρεται γιατί η Ελλάδα είναι ένα «διεφθαρμένο κράτος».

● Αναρωτιέμαι πόσους φόρους πληρώνει με ετήσιο εισόδημα 467.960 δολάρια.

● Τι γίνεται με τους φοροφυγάδες σε αυτή τη χώρα (σ.σ.: Βρετανία) όπως οι Osbourne, Mitchell και Ashcroft; Θα κάνει κάτι το ΔΝΤ παρακαλώ! Μια γυναίκα χωρίς συμπόνια είναι ένα τρομακτικό θέαμα.

● Fuck you too, Lagarde. Fuck you too (σ.σ.: δεν χρειάζεται μετάφραση).

● Να θυμάστε ένα πράγμα όταν την ακούτε να μιλάει. Είναι φιλαράκι με τον George Osborne (σ.σ.: υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, το όνομά του είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο διαφθοράς στο κόμμα των Συντηρητικών, όπου ο ταμίας του κόμματος ζητούσε «δωρεές» από επιχειρηματίες για να τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε Κάμερον και Όσμπορν. Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, ανακοίνωνε μειώσεις στη φορολογία των οικονομικά ισχυρών).

● Να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ας αναλάβει η Λαγκάρντ τις ευθύνες της για τον ρόλο που έπαιξε στο σκάνδαλο Ταπί - Σαρκοζί. (σ.σ.: Η Λαγκάρντ ελέγχεται για «κατάχρηση εξουσίας και δημόσιου χρήματος», επειδή ως υπουργός Οικονομικών το 2008 ενέκρινε αποζημίωση 285 εκατ. ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί από την Credit Lyonnais).

● Άκαρδη σκύλα.

● Τέλος παιγνιδιού, ώρα να πετάξουμε την Ελλάδα από το τραίνο. Η Λαγκάρντ θα χρειαστεί ένα μαύρο ταγιέρ δια χειρός Hugo Boss.

● Στις 3 Αυγούστου του 2011, γαλλικό δικαστήριο διέταξε έρευνα σχετικά με τον ρόλο της Κριστίν Λαγκάρντ στη διαιτησία υπέρ του Ταπί που του απέφερε 285 εκατομμύρια ευρώ . Ο Μπερνάρ Ταπί πρέπει να είναι παιδί της υποσαχάριας Αφρικής...


1 σχόλιο:

  1. "Τι κατάπτυστη γυναίκα... Καμιά συμπάθεια για τους γονείς που ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους;"

    Ε, όχι και γυναίκα αυτό το πράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή