Ο ηγέτης του Σιν Φέιν μάχεται για το «Όχι» στο δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο
Από Το Βήμα
Του Αλέξανδρου Καψύλη
Μετά την Ελλάδα και τη Γαλλία, η Ιρλανδία; Ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς σχεδιάζει να κεφαλαιοποιήσει την διογκούμενη δυσαρέσκεια κατά της λιτότητας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times. Και καλεί τους συμπατριώτες του να απορρίψουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στο δημοψήφισμα για την υιοθέτησή του, που θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου.
«Οι εκλογές στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Βρετανία και στη Γερμανία έδειξαν ότι το εκλογικό σώμα απορρίπτει τη λιτότητα, επειδή γνωρίζει ότι η λιτότητα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα», τόνισε ο Άνταμς. Ο ηγέτης του πολιτικού σκέλους του (πλέον αφοπλισμένου) Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) επιχειρεί να συσπειρώσει την ιρλανδική αντιπολίτευση και όσες πολιτικές δυνάμεις της χώρας του αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα με διόλου προφανή κατάληξη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «Ναι» στο Σύμφωνο φθάνουν στο 47% του εκλογικού σώματος. Εκείνοι που θα το καταψηφίσουν φθάνουν στο 35%, ενώ 18% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν έχει ακόμη διενεργηθεί δημοσκόπηση στην Ιρλανδία με τα νέα δεδομένα, δηλαδή την συζητούμενη τροποποίηση του Συμφώνου με την επισύναψη σ' αυτό μιας αναπτυξιακής ρήτρας υπό τη μορφή ενδεχομένως παραρτήματος. Δεν είναι βέβαιο, δηλαδή, ποια μορφή θα έχει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι Ιρλανδοί.
Η Ευρώπη επαναστατεί
Ο Τζέρι Ανταμς θεωρεί ότι μια νέα τάση διαμορφώνεται στην Ευρώπη. «Δεν έστησε κανείς οδοφράγματα. Είναι όμως φανερό ότι έχει ξεκινήσει μια αργή επανάσταση στην Ευρώπη», δήλωσε στους FT ο Άνταμς. Το Σιν Φέιν είναι το μεγαλύτερο κόμμα (συγκεντρώνει 21% των ψηφοφόρων) που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση συνασπισμού του Φάιν Γκέιλ και των Εργατικών στην Ιρλανδία.
Η Ιρλανδία, η οικονομία της οποίας κατέρρευσε υπό το βάρος των χρεών των τραπεζών της και όχι της κυβέρνησης, έχει πάψει να δανείζεται, ως γνωστόν, από τις αγορές. Έχει υπογράψει, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, δανειακή σύμβαση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, από την οποία απορρέουν υποχρεώσεις δημοσιονομικές με επαχθές κοινωνικό κόστος. Προσφάτως η ιρλανδική οικονομία ανέκτησε οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης, που όμως για την ώρα δεν φαίνεται να αποκαθιστούν την χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα.
Πολλοί στην Ιρλανδία προειδοποιούν ότι αν η χώρα απορρίψει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν θα έχει δικαίωμα άντλησης κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το μόνιμο Ταμείο δηλαδή που πρόκειται να δημιουργηθεί για την στήριξη των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο Άνταμς όμως θεωρεί ότι «όσοι ισχυρίζονται ότι αν απορριφθεί το Σύμφωνο θα πάψουν να δίνουν χρήματα τα ΑΤΜ δεν ξέρουν τι λένε» διότι «είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το χρήμα θα συνεχίσει να ρέει από την Ευρώπη».
Είναι προφανές ότι ο Τζέρι Άνταμς παίζει το χαρτί του εκβιασμού έναντι της ΕΕ. Σε όσους τον κατηγορούν για αντιευρωπαϊσμό απαντά ότι «ο ιρλανδικός ρεπουμπλικανισμός είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική φιλοσοφία που επιδιώκει μια κοινωνική Ευρώπη, που στηρίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και που αναγνωρίζει στους πολίτες το δικαίωμα να ανατρέπουν τις κυβερνήσεις που οι ίδιοι παλαιότερα είχαν εκλέξει».
Οι FT αναφέρουν ότι κατά πολλούς η ενίσχυση της αποδοχής των θέσεων του Τζέρι Άνταμς και του Σιν Φέιν έχει μετριάσει τη ριζοσπαστικότητα και του ιδίου και έχει αλλοιώσει τον σοσιαλιστικό προσανατολισμό του κόμματος. Ως παράδειγμα η εφημερίδα αναφέρει το ότι το κόμμα έπαψε να ζητεί την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 12,5% στη χώρα.
Πρόκειται ως γνωστόν για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, το οποίο επανειλημμένως η τρόικα απαίτησε να αυξηθεί (για να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και όχι για λόγους σοσιαλιστικής ιδεολογίας, όπως ο Άνταμς), αλλά η κυβέρνηση του Δουβλίνου κατάφερε με νύχια και με δόντια να το διατηρήσει.
Θέλει το Σιν Φέιν να μπει στην κυβέρνηση; «Βεβαίως θέλουμε να κυβερνήσουμε, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα συναποφασίσουμε ένα πρόγραμμα που θα αποτυπώνει τις θέσεις μας» απαντά ο Άνταμς στη βρετανική εφημερίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου