Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ψίχουλα σ' έναν πεινασμένο


Δήλωση των «27» υπέρ μνημονιακών κομμάτων μεθοδεύει το γερμανικό μπλοκ

Από την Αυγή (το φωτογραφικό είναι από Το Ποντίκι)

Βρυξέλλες. Του Γιώργου Δαράτου

Δεν πρέπει να τρέφουν οι Έλληνες την παραμικρή σοβαρή ελπίδα για αποφάσεις που θα πάρουν υπέρ της χώρας τους οι 27 ηγέτες της Ένωσης στο αυριανό άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, η Ελλάδα θ' απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Κοινότητας, αλλά οι σχετικές αποφάσεις τους, που θα επικυρωθούν από το τακτικό συμβούλιο κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, θα είναι «αναιμικές».


Η κυριαρχία της Γερμανίας στην Ένωση συνεχίζεται και μετά την εκλογή του κεντροαριστερού (κατ' όνομα σοσιαλιστή) προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να είναι απόλυτη. Η καγκελάριος Ά. Μέρκελ δεν πρόκειται ν' ανεχθεί για την Ελλάδα τίποτε παραπάνω εκτός από την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, μια ασήμαντη παράταση ενός, το πολύ δύο, ετών (1-2) για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που της έχουν επιβληθεί.


Σ' αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η πρόθεση των Γαλλογερμανών για την έγκριση υπέρ της Ελλάδας αόριστων σήμερα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών εκ μέρους τους σε συνδυασμό με κάποια δισ. ευρώ που χρωστάει η Ένωση στη χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία (περίπου 10 δισ. ευρώ), που ένα τμήμα τους θα μπορούσε να αποτελέσει εγγύηση δανειοδοτήσεων από τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ψίχουλα σ' έναν πεινασμένο.

Στο αυριανό άτυπο συμβούλιο κορυφής οι κοινοτικοί ηγέτες αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα κοινή δήλωσή τους - μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, υπέρ των μνημονιακών κομμάτων, φυσικά, στο οποίο θα επαναλαμβάνουν τη μεγάλη επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και το ευρώ.

Η δήλωση αυτή θα είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε να μην ερμηνευθεί από τους Έλληνες ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας τους, κάτι που θα προκαλούσε αρνητικές αντιδράσεις τους, όπως και με την πρόταση της Ά. Μέρκελ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μαζί με τις εκλογές υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όμως, στόχος και αυτή τη φορά θα είναι η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στον σκληρό προεκλογικό αγώνα τους και τίποτε άλλο.

Όπως είχαμε γράψει προ ημερών, δεν πρέπει να αποκλείεται η σύγκληση αύριο, με σχετική απόφαση του προέδρου της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά το δείπνο - σύνοδο του συμβουλίου κορυφής, ειδικής συνεδρίασης των ηγετών των 17 χωρών της Ευρωζώνης για να συζητήσουν αποκλειστικά το ελληνικό πρόβλημα, χωρίς φυσικά να πάρουν κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Η μοναδική, κατ' αρχήν, απόφαση που θα μπορούσε ν' ανακοινωθεί αύριο είναι η έκδοση ειδικών ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων μεγάλων έργων υποδομών ύψους μόλις 230 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν για μόχλευση στην ΕΤΕπ και θα αποδώσουν συνολικά δύο περίπου δισ. ευρώ.

Στόχος των 27 ηγετών είναι να δείξουν στην κοινή γνώμη των χωρών τους πως προσπαθούν να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν την ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποκλείεται πάντως κάθε είδους συμφωνία της Γερμανίας για την έκδοση κανονικών ευρωομολόγων που θα κάλυπταν σε μεγάλο ποσοστό το δημοσιονομικό χρέος των κοινοτικών χωρών. Η Γερμανία δεν το θέλει και όλοι στέκονται προσοχή μπροστά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου