Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Η Άννα Νταλάρα φεύγει, η Άννα Καραμανλή έρχεται


Από το Sport24

Του Κώστα Καίσαρη

Ένα από τα χειρότερα δεινά της κοινωνίας είναι ο Μιθριδατισμός. Η συνήθεια. Όταν εισπράττεις το κακό σε μικρές και ισχνές δόσεις, το συνηθίζεις. Όπως και το δηλητήριο. Ακόμα και το πιο περίεργο και το πιο παράδοξο δεν σου προκαλεί έκπληξη. Το αποδέχεσαι και το θεωρείς κάτι το φυσιολογικό.

Αν έχει εκλεγεί δηλαδή βουλευτής ο Γιώργος Ανατολάκης, που άνευ χειρογράφου δεν μπορεί να ολοκληρώσει πρόταση πάνω από πέντε λέξεις και από χειρογράφου συλλαβίζει, γιατί να μην έχει πολιτικές φιλοδοξίες ο Τάσος Μητρόπουλος; Από το να τσαμπουκαλεύεται στον πάγκο του Ολυμπιακού, είναι πολύ καλύτερα να τσακώνεται στη Βουλή. Και με πολύ μεγαλύτερο μισθό μάλιστα.


Κάπως έτσι δοκίμασαν την τύχη τους στις εκλογές ο Γιώτης Τσαλουχίδης κι ο Ντανιέλ Μπατίστα. Πόνταραν, όμως, σε κουτσό άλογο. Στην Ντόρα. Σε γενικές γραμμές, αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα οι ποδοσφαιριστές. Τι δουλειά να κάνουν όταν γύρω στα 35 σταματάνε την μπάλα; Αν δεν κάνεις λοιπόν για προπονητής, που είναι και δύσκολο, μπορεί να κάνεις για βουλευτής που είναι και εύκολο.

Κάπως έτσι έχει γίνει απόλυτα αποδεκτό και φυσιολογικό οι κάθε είδους επώνυμοι ή αναγνωρίσιμοι να κατέρχονται στον πολιτικό στίβο και να εισέρχονται στη Βουλή.

Ουδεμία έκπληξις ότι εκλέχτηκε με το κόμμα του Παναγιώτη Καμμένου, πλην της Έλενας Κουντουρά, και ο Παύλος Χαϊκάλης. Με αραιά την κόμη, αλλά βαψομαλλιάς σε όσες τρίχες του έχουν απομείνει.

Ο συνονόματος του, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, που επίσης είχε πολιτικές φιλοδοξίες, έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Βάφει και – με μπογιά Νο 2 παρακαλώ – τις τρίχες πίσω από τον σβέρκο και το μουστάκι - ποντικοουρά. Ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα ταπεινωτικό και προσβλητικό για έναν ηθοποιό να εμφανίζεται στο κοινό του με άσπρα μαλλιά. Τα μυστικά του επαγγέλματος και της τέχνης είναι άγνωστα στους κοινούς θνητούς.

Η κορύφωση του βαψομαλλιά, άλλωστε, επιτυγχάνεται και ολοκληρώνεται όταν συνδυάζεται με την πολιτική. Όπως π.χ. ο Τάσος Μητρόπουλος. που προαναφέραμε, αλλά και ο Γιώργος Κύρτσος. Ενδεχομένως να αποτελεί προσβολή προς τον λαό αν κάποιος απευθυνθεί σ' αυτόν και ζητήσει την ψήφο του με λευκή κόμη. Έλλειψη σεβασμού απέναντι στους ψηφοφόρους

Ξεφύγαμε, όμως. Σάρωσαν οι επώνυμοι και σ' αυτές τις εκλογές. Ενδεχομένως επειδή ήταν οι πλέον κρίσιμες από τη μεταπολίτευση και μετά κι ο λαός όφειλε να εκλέξει τους πλέον ικανούς. Τους αρεστούς.

Να επανεκλέξει τη Φωτεινή Πιπιλή. Να εκλέξει για πρώτη φορά την Άννα Καραμανλή. Πώς να χάσει δηλαδή μ' αυτό το όνομα; Αν κατέβαινε, δηλαδή, με το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην σέντερ φορ του Χαραυγιακού, της Καλαμάτας και της Καβάλας, με τα τσαρούχια θα έμπαινε στη Βουλή.

Θα μου πείτε τώρα έμεινε εκτός Βουλής ο Μανώλης Μαυρομάτης. Τεράστια έκπληξη, αλλά έχει την εξήγησή της. Ο λαοφιλής Μανόλο τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο Βέλγιο. Η βάσκανος μοίρα τον έφερε στην όγδοη δεκαετία της ζωής του να μετατραπεί σε γκασταρμπάιτερ του πνεύματος. Όντας, λοιπόν, μακριά από το Κολωνάκι, την Αναγνωστοπούλου και το Ντα Κάπο, ο αγώνας του ήταν άνισος.

Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Είναι νέος ακόμα κι έχει μέλλον μπροστά του, για να ξαναδοκιμάσει την τύχη του. Όπως ο επίσης βαψομαλλιάς Περικλής Βασιλάκης, που απέτυχε για δεύτερη φορά με το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα.

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ είχε αποτέλεσμα να μείνει εκτός Βουλής η επιφανής σοσιαλίστρια που ακούει στο όνομα Άννα Βερούλη. Ο Πύρρος Δήμας, αντίθετα, τετράκις ολυμπιονίκης, δεν ήταν δυνατόν να καταδεχτεί να υποβληθεί εις την βάσανον της σταυροδοσίας. Δέχτηκε να μπει στον πολιτικό στίβο μόνο σαν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η Βουλή, βέβαια, θα είναι φτωχότερη μετά τις απώλειες της Άντζελας Γκερέκου και της Εύας Καϊλή. Όπως επίσης και του Γιάννη Βούρου, που θα αφοσιωθεί πλέον ψυχή τε και σώματι στην ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ανεπιτυχής τέλος ήταν και η προσπάθεια του Ρένου Χαραλαμπίδη να εισέλθει στη Βουλή. Κάπως έτσι λοιπόν έχει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ό,τι έχει να κάνει με τους σταρ.

Όταν οι ιδεολογίες αποτελούν παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ βάζει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας έναν πρώην αρσιβαρίστα, ο Καρατζαφέρης τον Κύρτσο κι ο Καμμένος τον Τέρενς Κουίκ. Σε μια εποχή που οι ηθοποιοί χτυπιούνται σκληρά από την ανεργία, η διέξοδος για αυτούς είναι η Βουλή. Για πόσα χρόνια ακόμα να διάβαζε τις αθλητικές ειδήσεις στην ΕΡΤ η Άννα Καραμανλή; Βαρέθηκε. Τώρα άλλαξε επάγγελμα και θα διαβάζει τους λόγους που θα της έχουν γράψει στη Βουλή.

Σε μια εποχή που το πολιτικό σύστημα καταρρέει και μένουν εκτός Βουλής επιφανείς προσωπικότητες, όπως ο Γερουλάνος, ο Παπουτσής, η Διαμαντοπούλου και τόσοι άλλοι, ο λαός επιλέγει με σοφία, με σωφροσύνη, τη νέα γενιά των πολιτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου