Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η τρόικα και οι «θεωρίες - ζόμπι»


Από το News247

«Tα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ακολουθήσαμε λάθος δρόμο. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρο τον τρόπο σκέψης μας» τονίζει ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πολ Φιτουσί σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο», με την οποία απευθύνει έκκληση στους ισχυρούς της Ευρώπης υπέρ της Ελλάδας.


«Οι θεωρίες σχετικά με τις ευνοϊκές επιπτώσεις της λιτότητας χαρακτηρίζονται από παραφροσύνη αλλά δεν πεθαίνουν ποτέ. Πρόκειται για θεωρίες - ζόμπι» προσθέτει ο κ. Φιτουσί.


«Θεωρώ ακόμη απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αν η Αθήνα αποχωρήσει, τα όρια της ευρωζώνης θα γίνουν ρευστά. Είναι αυτό το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στις αγορές;» διερωτάται ο Γάλλος καθηγητής, που διδάσκει και στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον κ. Φιτουσί «πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα για να βοηθηθεί η Ελλάδα, πριν από τις εκλογές, διότι μετά μπορεί να είναι πολύ αργά».

«Κανείς, άλλωστε, δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του με ένα διαρκώς περιοριζόμενο εισόδημα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε άλλη χώρα» τόνισε.

Κατά την άποψή του η καγκελάριος Μέρκελ «γνωρίζει καλά ότι οι θέσεις της μειοψηφούν. Το μπρα ντε φερ μαζί της μόλις άρχισε και πρέπει να δούμε πώς θα λήξει».

Σε σχόλιό της η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai υπογραμμίζει ότι «ο Φιτουσί έχει δίκιο. Η Ευρώπη ήταν αναποφάσιστη και ασυντόνιστη επί τρία χρόνια. Η διάσωση της Ελλάδας κοστίζει τετρακόσια δισεκατομμύρια. Για τις τράπεζες τα χρήματα αυτά βρέθηκαν, αλλά για να σωθεί μια χώρα, τώρα, μας λένε ότι δεν υπάρχουν».

«Όταν οι αγορές μυρίζονται αίμα, δεν σταματούν. Μετά την Ελλάδα, θα έρθει η σειρά κάποιου άλλου» καταλήγει το σχόλιο της ιταλικής τηλεόρασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου