Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

«Η αληθινή καταστροφή θα έρθει αν καθυστερήσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»


O αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian Σάιμον Τζένκινς παρομοιάζει με «εφιάλτη» την ελληνική κατάσταση

Από Το Βήμα

Με «εφιάλτη» ο οποίος θα τελειώσει μόνο με την ελληνική έξοδο από το ευρώ παρομοίασε σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο επιφανής αρθρογράφος Σάιμον Τζένκινς επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν επιτέλους να υποκύψουν στην πραγματικότητα των αγορών.

Κατηγορώντας την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι «βρίσκεται σε άρνηση» της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ευρώ, ο Τζένκινς έγραψε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντήθηκαν πάλι τη Δευτέρα «για να θρηνήσουν για μάγια που τους έχουν κάνει και να μπήξουν καρφίτσες στη Γερμανία για την κακία της».


«Ήταν ανίκανοι να συλλάβουν την απόφαση που απαιτείται από αυτούς, είτε να μεθοδεύσουν μία ελεγχόμενο έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είτε να πάνε πέρα από αυτό και να αναδιατάξουν το ευρώ για να δημιουργήσουν ένα οικονομικά λογικότερο εσωτερικό νόμισμα. Δεν διέθεταν την απαιτούμενη πολιτική νομιμότητα. Η ευρωζώνη είναι ένα κράτος χωρίς κυβέρνηση».


Ο Τζένκινς υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

«Είναι ξεκάθαρο εδώ και χρόνια ότι η πολιτική οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να χειριστεί το κόστος της συμμετοχής της στην ευρωζώνη. Χρέη και επιχορηγήσεις δεν καλύπτουν τους λογαριασμούς της πια. Δεν μπορεί να αποτυγχάνει επ' άπειρον να επιστρέψει χρήματα που ποτέ δεν θα έπρεπε να έχει δανειστεί και που οι τράπεζες ποτέ δεν θα έπρεπε να έχουν δανείσει.

Οι Έλληνες θα γίνουν επ' άπειρον σκλάβοι της Ευρώπης με τη θέληση και την υπογραφή τους. Μια υγιής οικονομία χρειάζεται κάποια έννοια χρεοκοπίας. Το μήνυμα από τη Δημοκρατία της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα είναι να χρεοκοπήσει και να δεχτεί τις συνέπειες».

Σύμφωνα με τον Βρετανό αρθρογράφο, τον τελευταίο καιρό «μόνο ανόητοι αφήνουν εθελοντικά τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι χαρτονομίσματα αξίας περίπου 28 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται κρυμμένα σε ελληνικά στρώματα περιμένοντας να δοθούν και πάλι στην οικονομία μέσω ενός υποτιμημένου νομίσματος. Δεν θα υπάρξει ανάκαμψη αν δεν συμβεί αυτό.

Οι τράπεζες πρέπει να υπαχθούν υπό κρατικό έλεγχο, ενώ τα χρέη θα μετατραπούν σε δραχμές. Δανειστές, διασώστες και εισαγωγείς θα δεχτούν ένα σημαντικό κούρεμα. Θα υποφέρουν πολλοί που δεν θα έπρεπε, όμως αυτό συμβαίνει όταν μια χώρα ζει με ξένες δυνάμεις».

Ο Τζένκινς μάλιστα δεν δίστασε να παρομοιάσει την Ελλάδα με την Ισλανδία και την Αργεντινή, υποστηρίζοντας ότι μόνο εάν καθαρίσει από το χρέος θα μπορέσει «να αρχίσει να οικοδομεί εκ νέου την οικονομία της με μια ρεαλιστική τιμή συναλλάγματος. Ένα μόνο είναι σίγουρο. Σε έναν χρόνο, η Ελλάδα θα ανακάμπτει και όλοι θα αναρωτιούνται γιατί η έξοδος άργησε τόσο και γιατί οποιοσδήποτε πίστευε τους ανόητους που είπαν ότι θα επρόκειτο για ασύλληπτο όλεθρο».

Για εκείνον, ο πραγματικός όλεθρος έγκειται στην καθυστέρηση της αναγνώρισης της πραγματικότητας.

«Ήδη οι αρκούδες μαζεύονται γύρω από την Ισπανία και την Ιταλία, όχι επειδή οι οικονομίες τους μοιάζουν με την ελληνική, αλλά επειδή οι αγορές μπορούν να διαβάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα όσο καλά διαβάζουν και τις ταραχές. Τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για να φέρουν όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης σε δημοσιονομικό ισοζύγιο με εκείνη της Γερμανίας σπάνε τη μέση της δημοκρατίας και η Ελλάδα αποσπά την προσοχή από τα μέσα επίλυσης αυτής της κατάστασης».

Όπως υποστηρίζει στη βρετανική εφημερίδα, οι απανταχού ψηφοφόροι τιμωρούν τις κυβερνήσεις τους. «Τα χρήματα που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν μέσω της φορολογίας, αποτελούν προϊόν δανεισμού, στέλνοντας έτσι τα επίπεδα εθνικών χρεών στην στρατόσφαιρα», λέει.

«Αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης προχωρούσαν αριστοτεχνικά σε μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, θα είχαν τουλάχιστον ένα οριακά πιο αξιόπιστο νόμισμα από ό,τι τώρα. Θα μπορούσαν να προστατέψουν την Ισπανία και την Ιταλία με περισσότερα χρήματα. Θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τράπεζες τυπώνοντας ευρώ. Η μετάδοση μπορεί να αποφευχθεί» καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου