Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τουρκικές εταιρείες στην κατασκευή του φράκτη του Έβρου


Η προσφορά των τουρκικών εταιρειών θεωρείται η πλέον συμφέρουσα

Από Το Βήμα

Του Βασίλη Λαμπρόπουλου

«Τουρκικός» θα είναι – κατά ένα μεγάλο μέρος του – ο φράχτης του Έβρου! Η κατασκευή του φράκτη, μήκους 10,3 χιλιομέτρων και ύψους τριών μέτρων, που δημιουργείται με σκοπό την ανακοπή του κύματος των λαθρομεταναστών, θα ανατεθεί κατά ένα μεγάλο μέρος σε τουρκικές εταιρείες, έτσι ώστε να περιορισθεί το κόστος.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τουλάχιστον 1,5 έως δύο εκατομμύρια ευρώ από τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει ο φράχτης του Έβρου, θα καταλήξουν στα ταμεία τουρκικών εταιρειών.

Η ανάθεση σε τουρκικές εταιρείες της κατασκευής των μεταλλικών τμημάτων αλλά και το επονομαζόμενο «γαλβάνισμά» τους, δηλαδή η εμβάπτισή τους σε ειδικά υγρά για την προστασία τους από τη διάβρωση, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή εξέλιξη.

Όπως ανέφεραν στο «Βήμα» οι υπεύθυνοι της ελληνικής εταιρείας που συμμετέχει στην κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, «έχουμε καταλήξει ότι το σύστημα αντιδιάβρωσης του μεταλλικού πλέγματος που αφορά ποσοστό περίπου 30-40% του έργου, θα δοθεί σε τουρκική εταιρεία, καθώς εκτιμάται ότι το κόστος θα περιοριστεί περίπου στο μισό. Η προσφορά της εν λόγω εταιρείας είναι περίπου στο 50% από την προσφορά δύο ελληνικών εταιρειών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται σοβαρά και η πρόταση τουρκικών εταιρειών να αναλάβουν την κατασκευή και των μεταλλικών τμημάτων αφού και σ' αυτήν την περίπτωση η προσφορά τους θεωρείται καλύτερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου