Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πρόγραμμα... για διαπραγμάτευση


Από topontiki.gr (το σκίτσο του Πάνου δημοσιεύθηκε στο Ποντίκι 24.5.2012)

Από το Μαρικάκι

Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει την επικαιροποίηση- εξειδίκευση του προεκλογικού προγράμματός του (το πρόγραμμα προς της 6ης Μαϊου εδώ) με τέσσερις θεματικές συνεντεύξεις, όπου θα ομαδοποιούν τα γνωστά 10 σημεία:

Η μία θα αφορά στα ζητήματα της οικονομίας, η άλλη στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, των ΑΟΖ και των σχέσεων της χώρας με τους γείτονες, η άλλη τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, υγείας, παιδείας και ένα τέταρτο ζήτημα που θα αφορά τα ζητήματα των θεσμών, της διαπλοκής και της δημοκρατίας του πολιτικού συστήματος.


Ωστόσο, τα όποια προτεινόμενα μέτρα δε συνιστούν παρά κατευθυντήριες γραμμές που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τους εταίρους της Ε.Ε. παρά θα είναι μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα και κατά γράμμα την επομένη των εκλογών, εφόσον υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και βεβαίως εφόσον μέσα σε αυτήν θα βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος, ή σε σχήμα συνεργασίας.


Επομένως, όσοι «ψειρίζουν» τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ένα - ένα θα πρέπει να έχουν κατά νου το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο το οποίο εν πολλοίς ορίζεται από την γερμανική ηγεσία, την Ε.Ε., την τρόικα και το ΔΝΤ, μέσα στο οποίο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να διαπραγματευτούν, εφόσον , όπως διαβεβαιώνουν τα κορυφαία στελέχη, δεν θα υπάρξουν μονομερείς πράξεις.

Το πού υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών και υποχωρήσεων από την πλευρά των δανειστών, που δεν υπάρχουν, τι είναι διατεθειμένος να «κυνηγήσει» ο Τσίπρας και τι όχι, σε αδρές γραμμές προκύπτει από τις πολυάριθμες τοποθετήσεις, δηλώσεις, προειδοποιήσεις των εκπροσώπων των δύο «αντισυμβαλλόμενων» μερών.

Τα πράγματα θα γίνουν πιο καθαρά για όλους, μετά τις εκλογές. Ακόμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρέθηκε μετεκλογικά στη θέση να αξιολογούνται στα παράθυρα οι προτάσεις του, προτάσεις που όμως μέχρι σήμερα αντιστοιχούσαν σε μια πολιτική αξιών και αρχών και δεν είχαν μετρηθεί επακριβώς ως προς την κυβερνητική προοπτική τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου