Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Νέο «nein» της Μέρκελ στο ευρωομόλογο


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Chris Giles (Λονδίνο), Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Quentin Peel (Βερολίνο)

Η Γερμανία αρνήθηκε να μοιραστεί το βάρος των κλονιζόμενων Ευρωπαίων εταίρων της την παραμονή της άτυπης συνόδου κορυφής, αγνοώντας δύο από τους σημαντικότερους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, που πρόσφεραν τη στήριξή τους στις προτάσεις που παρουσιάζουν το Παρίσι, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε διανομή του χρέους της ευρωζώνης θα καταρρίψει τα κίνητρα των οικονομιών του Νότου να επιβάλουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα αιτήματα του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ τέθηκαν μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.


Ο νέος Γάλλος πρόεδρος François Hollande υπερασπίζεται με δυναμισμό την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, που θα ελαφρύνουν τα προβλήματα χρηματοδότησης της καταπονημένης περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά πιθανόν θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία, διασπείροντας το αξιόχρεό της σε όλη τη νομισματική ένωση.

Γερμανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η ιδέα δεν συζητείται καν στο Βερολίνο. «Δεν υπάρχει τρόπος να εισαχθούν υπό τις ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες. Πραγματικά απαγορεύονται ρητά», δήλωσε κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να άρει τις αντιρρήσεις του στο άμεσο μέλλον. «Αυτή είναι μια πάγια θέση, που δεν θα αλλάξει μέσα στον Ιούνιο».

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς θα επηρεαστεί το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν καταστήσει επιτακτική τη συζήτηση για τη λήψη μέτρων που θα καταπολεμήσουν την κρίση.

Ο Fr. Hollande έχει δεσμευτεί να θέσει το θέμα των ομολόγων ευρωζώνης στην άτυπη σύνοδο. Κέρδισε τη στήριξη του ΟΟΣΑ, που στην εξαμηνιαία του έκθεση ζητά ανοιχτά τα συγκεκριμένα ομόλογα. «Πρέπει να μπούμε στον δρόμο της έκδοσης ευρωομολόγων σύντομα», δήλωσε ο ανώτατος οικονομολόγος του οργανισμού Pier Carlo Padoan στους Financial Times.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde επίσης ζήτησε να μοιραστεί περισσότερο το βάρος. Αν και δεν μίλησε συγκεκριμένα για ευρωομόλογα, τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα, ειδικά όσον αφορά τον επιμερισμό της δημοσιονομικής ευθύνης».

Διπλωμάτες δηλώνουν ότι η σύνοδος, που μία εβδομάδα πριν έμοιαζε ότι θα ασχολούνταν ζεστά με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, έχει γίνει ιδιαίτερα απρόβλεπτη και οι ηγέτες προβληματίζονται για το πώς θα αντιδράσουν στο χάος που προκάλεσε η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι σημειώνουν με έμφαση ότι δεν θα ληφθούν επίσημες αποφάσεις.

Η διαμάχη για τα ευρωομόλογα μπορεί να προκαλέσει πυροτεχνήματα ανάμεσα στον Hollande και τη Merkel - πιθανότητα που έχει τρομάξει τους αξιωματούχους που μετέχουν στις συνομιλίες, με δεδομένη τη συγκριτικά αρμονική γαλλογερμανική συνεργασία που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια της προεδρίας Nicolas Sarkozy.

Πάντως, οι περισσότεροι διπλωμάτες πιστεύουν ότι η Merkel θα πετύχει να μπλοκάρει οποιαδήποτε πρόταση, προκαλώντας περισσότερο καπνό παρά φωτιά.

«Λένε ότι όταν η Γερμανία και η Γαλλία δεν συνεργάζονται υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης μικρής χώρας της Ε.Ε. «Και όταν συνεργάζονται, πάλι υπάρχει πρόβλημα».

Πιο σοβαρή ανησυχία είναι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για τις τράπεζες της ευρωζώνης κι οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο φόβος αποχώρησης της Ελλάδας έχει υποχρεώσει τους ηγέτες να σχεδιάσουν μαζικές διασώσεις, ειδικά για την Ισπανία.

Οι αυξανόμενες εκτιμήσεις για τα επισφαλή δάνεια έχουν υποχρεώσει τη Μαδρίτη να κρατικοποιήσει τμήμα μιας τράπεζας και είναι όλο και πιο πιθανό να υποχρεωθεί να δώσει επιπλέον δημόσιο χρήμα σε άλλες.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι η Μαδρίτη έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει μόνη της, κι αυτό προκαλεί πυρετώδεις κι ασταμάτητες συζητήσεις για το αν η ευρωζώνη πρέπει να δράσει σύντομα προς μια κοινή διάσωση και σχέδιο εγγύησης καταθέσεων.

Αν και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχουν προωθηθεί στην αποψινή ατζέντα, δεν είναι πιθανό να συμφωνηθούν σύντομα, αφήνοντας μόνο την ΕΚΤ στην τελευταία γραμμή άμυνας, αν η Ελλάδα υποχρεώσει σε περισσότερο άμεση δράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου