Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Να παζαρέψουμε με τους δανειστές το κούρεμα»


Από την Ελευθεροτυπία

Του Μπάμπη Γιαννακίδη

«Οι τραπεζίτες που δάνεισαν την Ελλάδα προ του Μνημονίου (όχι το ΔΝΤ και οι χώρες της ευρωζώνης) δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, καθώς δεν στάθμισαν σωστά τον κίνδυνο της χώρας, γι' αυτό και είναι αδιανόητο να μην έχουν καμία ζημία». Αυτό τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο ΑΠΘ, Βασίλειος Πολυμένης, βραβευμένος από κορυφαίες εταιρείες της Wall Street για έρευνά του περί ομολόγων και χρεοκοπίας.

Ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό του ο καθηγητής, ο οποίος χθες (σ.σ.: Δευτέρα) βράδυ έδωσε διάλεξη για το θέμα σε εκδήλωση των πανεπιστημιακών εκδόσεων «Σοφία», είπε ότι «το σημερινό σχέδιο είναι σωτηρία των πιστωτών και όχι της χώρας» και ότι η Ελλάδα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν (το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο) να προχωρήσει σε «φιλική» αναδιάρθρωση του παλαιού χρέους προς ιδιώτες ομολογιούχους επιδιώκοντας σημαντική απομείωσή του («haircut»).

Σε διαφορετική περίπτωση και λόγω του πολύ μεγάλου χρέους, ο καθηγητής δεν απέκλεισε την περίπτωση «ενώ θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες θυσίες και διαρθρωτικές προσπάθειες, παρ' όλα αυτά να οδηγηθούμε σε μια παταγώδη χρεοκοπία σε 2-3 χρόνια από σήμερα».

Υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν λύνει το θέμα της στάσης πληρωμών. Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι γενναίες, αλλά όχι αρκετές, βάσει μεγέθους του χρέους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιος θα χάσει. Και πρέπει να διαπραγματευτούμε με την τρόικα, ώστε να μας επιτραπεί να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση χρέους προς παλαιούς ομολογιούχους. Κι αυτό να γίνει τώρα που έχουμε ακόμη κάποια διαπραγματευτική ισχύ».


Ατού η μονομερής στάση πληρωμών

«Για να μειώσουμε την πιθανότητα εκβιασμού των ομολογιούχων ότι δεν θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να απαιτήσουμε από την τρόικα να δεχτεί πως τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα έχουν υψηλή προτεραιότητα, επιπέδου Λέσχης Παρισίων ("senior claims"), ως δανεισμός τύπου Debtor in Possession» εξήγησε ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε πως το... «διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα θα είναι ότι, αν δεν δεχτούν την πρότασή μας, θα προχωρήσουμε σε μονομερή στάση πληρωμών».

Στο μεταξύ άποψη του κ. Πολυμένη αποτελεί ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν διαβεβαιώσεις ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει και θα πληρώσει στο ακέραιο, γιατί, όπως εξήγησε, «αυτές οι διαβεβαιώσεις εκπέμπουν διάθεση ικανοποίησης των πιστωτών μας πάση θυσία κι αυτό προσελκύει τα λεγόμενα "εκβιαστικά κεφάλαια" (vulture funds)».

(Σημ. από το Ανεμογκάστρι: Διαβάστε σχετικά τα κείμενα του Δ. Καζάκη με τίτλους Οι γύπες των αγορών πάνω από το πτώμα της ελληνικής οικονομίας και Πτώχευση και αναδιάρθρωση ή άρνηση του χρέους; καθώς και το κείμενο του ιστολογίου μας Οι γύπες στην Αθήνα).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου