Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η ελληνική κρίση είναι και τραπεζική


Από το analitis.com

Στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία τους βρίσκονται τα ελληνικά CDS πενταετίας λίγο πριν από το κλείσιμο του 2010, αφού ξεπέρασαν τις 1.017 μονάδες βάσης, γεγονός που συνεπάγεται πως οι αγορές δίνουν πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% η Ελλάδα να έχει πτωχεύσει ή να έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους της μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Δυστυχώς και τα CDS ενός έτους έχουν απογειωθεί και μάλιστα ξεπερνώντας τις 1.040 μονάδες βάσης, τιμή που, αν και δεν είναι η μεγαλύτερη από τον Μάιο, δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν πιο πιθανό η πτώχευση να έρθει εντός των επόμενων 12 μηνών.

Η καμπύλη μακροπρόθεσμων προς βραχυπρόθεσμων CDS παραμένει αντίστροφη και, όσο αυτό συμβαίνει, η πίεση στα ελληνικά ομόλογα θα είναι αφόρητη, σύμφωνα με το panagiotouvip.com, που δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα το πρόβλημα της αντιστροφής της καμπύλης των ελληνικών CDS.

Την ίδια στιγμή το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει αγγίξει το υψηλό του Μαΐου και κυμαίνεται στο 12,28% με αυτό των τριετών τίτλων να πλησιάζει το 14%. Στα ύψη βρίσκονται και τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας, παραμένοντας πάνω από το 9%, ενώ αυτά της Πορτογαλίας είναι πάνω από το 6,66% και της Ισπανίας λίγο κάτω από το 5,5%.

Ο δείκτης αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ έφτασε στα 73,5 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέες αγορές κρατικών ομολόγων.

Όπως και αν το δει κανείς, η χρηματοπιστωτική εικόνα της Ελλάδας στο κλείσιμο του έτους είναι αυτή ενός βομβαρδισμένου τοπίου. Εξίσου καταστροφική είναι και η εικόνα του τραπεζικού κλάδου του Χ.Α., με τις ελληνικές τράπεζες να ξεπουλιούνται παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τιμών με βάση τα ιστορικά τους επίπεδα.

«Υπάρχει μία κρυφή τραπεζική κρίση στην Ελλάδα» είχε υποστηρίξει πριν από αρκετό καιρό ο κύριος Παναγιώτου και, αν το Χ.Α. έχει δίκαιο, η κρίση αυτή επιδεινώνεται. Τη Δευτέρα ο Γ.Δ. κατέγραψε νέα βουτιά με τις τράπεζες να σημειώνουν μεγάλες απώλειες.

Στο κλείσιμο του χρόνου όλοι ελπίζουν πως τα καλύτερα έρχονται, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

GSTA/EKTA (info@sta-gr.com )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου