Από το Euro2day
Των Ελ. Λάσκαρη, Αγγ. Παπαμιλτιάδου
Στις αρχές του έτους η Κομισιόν θα διατυπώσει επίσημη πρόταση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, είπε σήμερα ο κ. Όλι Ρεν, έπειτα από συνάντηση με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πρόταση αυτή θα υποστηριχτεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. και επομένως από τα κράτη - μέλη. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής εξετάζεται από την Ε.Ε. μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σχετική πρόταση στις αρχές της χρονιάς. Είμαστε σίγουροι ότι θα υποστηριχτεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Ρεν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν θα χρειαστεί η λήψη νέου δανείου από την Ελλάδα, μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Αν και εμμέσως απέρριψε την ανάγκη ενός τέτοιου ενδεχομένου. Όπως είπε, το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει ορίζοντα τριών ετών, στο τέλος του οποίου εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στις αγορές. Με τη βοήθεια της επιμήκυνσης θα αποφύγουμε τις πιέσεις των ετών 2014 - 2015, «είμαι βέβαιος ότι το πρόγραμμα θα πετύχει εξασφαλίζοντας για την Ελλάδα ανάπτυξη και ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεών της».
Ο κ. Ρεν ερωτήθηκε για την έκδοση ευρωομολόγου κι επανέλαβε ότι εξακολουθεί να βρίσκει ελκυστική την ιδέα αυτή. Όπως είπε, «προετοιμάζουμε ένα σύστημα αντιμετώπισης της συστημικής κρίσης στην Ευρωζώνη και εξετάζεται κάθε πρόταση των κρατών - μελών».
Αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο επανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών. Επίσης εξέφρασε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια της χώρας.
Καλωσορίζοντας τον κ. Ρεν νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών τον ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία και υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάιο, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, ο κοινοτικός επίτροπος αφιερώνει το 90% του χρόνου του για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον δρόμο που οδηγεί την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας.
Απαντώντας ο κ. Ρεν ανέφερε ότι σήμερα χρησιμοποιεί το 50% του χρόνου του για την Ελλάδα και το 50% για την Ιρλανδία και σύντομα ελπίζει ότι με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί η χώρα ο χρόνος αυτό θα μειωθεί στο 0% και στο μέλλον θα μπορεί να έρθει στην Ελλάδα ως τουρίστας με την οικογένειά του.
Κλείνοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανταπέδωσε το ιστορικό «καλό κουράγιο» που είχε συστήσει στο παρελθόν ο κ. Ρεν στους Έλληνες ευχόμενος «καλό κουράγιο» στον κοινοτικό επίτροπο με τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί.
Ρεν: Τελεσίγραφο 8 εντολών για την 4η δόση
Σαφή χρονοδιαγράμματα, δέσμη νομοσχεδίων που αφορούν τις 52 ΔΕΚΟ, τα κλειστά επαγγέλματα, τα φορολογικά και τη συρρίκνωση οργανισμών και συμβουλίων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ζητήσει από την κυβέρνηση ο κ. Όλι Ρεν. Σύμφωνα με κοινοτικό παράγοντα, η επίσκεψη θα κινηθεί στη γραμμή την οποία έχει υιοθετήσει η Ε.Ε., που είναι «άμεση εφαρμογή των μέτρων τα οποία προβλέπει το Μνημόνιο μέχρι και τον Μάρτιο ώστε να εξασφαλιστεί η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ».
Και ο κ. Όλι Ρεν αναμένεται να ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα αλλά και από τους πολίτες να συναινέσουν στις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται. Όμως, η διαφορά με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι πως ο αρμόδιος επίτροπος δεν θα δώσει απλόχερη στήριξη πέρα από τη συνήθη επικοινωνιακή γραμμή ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά τους τελευταίους έξι μήνες».
Όπως εξηγεί κοινοτικός αξιωματούχους, ο κ. Όλι Ρεν αναμένεται να διαμηνύσει ότι η Κομισιόν «δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρωζώνης και όσον αφορά την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και μελλοντικές διευκολύνσεις η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πείσει 15 άλλες κυβερνήσεις και κοινοβούλια».
Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, έρχεται ο επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις στην Ελλάδα. Όσον αφορά την Κομισιόν, η πολιτική και κοινωνική συναίνεση είναι απαραίτητες για να καταφέρει η χώρα μας να βγει από το τούνελ της ύφεσης. Αυτό αναμένεται να υπογραμμίσει σε όλες του τις συναντήσεις, καθώς η πολυφωνία στην Ευρωζώνη υποχρεώνει την κυβέρνηση να δίνει συνεχώς εξετάσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στην ατζέντα του επιτρόπου υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα η εκταμίευση των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η παράταση στην αποπληρωμή του:
● Το μοντέλο ΟΣΕ να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες 52 ΔΕΚΟ. Δηλαδή, να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα και ανώτατο πλαφόν στις αμοιβές. Τα νομοσχέδια πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
● Να προχωρήσει η συρρίκνωση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στους ΟΤΑ. Να κατατεθεί στην τρόικα συγκεκριμένο σχέδιο για τη μετάταξη και την κατάργηση 200.000 θέσεων εργασίας, με ορίζοντα τετραετίας, όπως έχει ήδη δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης.
● Να ανακοινωθεί μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο με αιχμή την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
● Να αντικατασταθούν οι κλαδικές από τις επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί.
● Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η ιδιωτικοποίηση όλων των κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου που βρίσκονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, όπως επίσης και η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να μπουν μαζικά χρήματα στα κρατικά ταμεία.
● Να ανοίξουν η αγορά ενέργειας και όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
● Να ισχύσουν από τον Ιανουάριο το νέο φορολογικό σύστημα και η νέα μέθοδος ελέγχου και εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό την εποπτεία κλιμακίου του ΔΝΤ, που έφερε και το συγκεκριμένο σχέδιο.
● Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των οφειλών στην υγεία και να παρουσιαστεί πρόγραμμα δραστικής περικοπής δαπανών.
Ο κ. Ρεν αναμένεται να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο και τις λεπτομέρειες για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, όπως άλλωστε έκανε και ο κ. Στρος - Καν.
Εκτός από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών, ο επίτροπος θα συναντήσει και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργο Προβόπουλο, θα μιλήσει στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων στη Βουλή και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα.
Ρεν: Συντονισμένη δράση για να αντιμετωπίσουμε τη κρίση στην Ευρωζώνη
«Το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι ένα τρομακτικό καθήκον, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο κ. Όλι Ρεν και συμπλήρωσε: «Η Ε.Ε. στηρίζει πλήρως την Ελλάδα σε αυτήν τη φοβερή πρόκληση».
Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο επίτροπος δήλωσε πως πρέπει να αναλάβουμε καλά συντονισμένη δράση για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρις ότου πετύχουμε την αποστολή μας», δήλωσε κατηγορηματικά απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους αμφισβητούν το μέλλον της Ευρωζώνης.
«Διανύουμε μία δεκαετία δομικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Κατά την προηγούμενη δεκαετία οι οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης διευρύνθηκαν». «Προετοιμάζουμε επίσης νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων για τον τραπεζικό κλάδο», ανέφερε, αλλά έσπευσε επίσης να συμπληρώσει πως αλλαγές θα υπάρξουν και στο Σύμφωνο Σταθερότητας όπου «θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη μείωση του εθνικού χρέους».
Εύσημα από τη Βουλή για τις ελληνικές προσπάθειες
Η χορήγηση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από Ε.Ε. - ΔΝΤ έδωσε στην Ελλάδα τρία χρόνια για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Ρεν, αφού εξήρε «την αποφασιστικότητα» της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «από τον Μάιο έχετε επιτύχει πολλά», δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και πως βρίσκεται σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου