Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πλήρης ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση απορριμμάτων


Χρυσοφόρες επενδύσεις προσδοκούν επιχειρηματικοί όμιλοι. Επιμένει ο ΕΣΔΚΝΑ για τη σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής

Από τον Ριζοσπάστη

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά χθες η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) όπου επρόκειτο να συζητηθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίδεται πλήρως στους ιδιώτες.

Και χθες, λοιπόν, δεν επετεύχθη η απαρτία που απαιτείται, ώστε να συνεδριάσει το Δ.Σ., ωστόσο την επόμενη, τρίτη φορά, η συνεδρίαση μπορεί να γίνει και να καταλήξει σε απόφαση, άσχετα από τον αριθμό μελών που θα προσέλθουν. Χθες, πάντως, ακριβώς 20 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκης, έσπευσε να ανέβει στο βήμα και να ανακοινώσει ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται λόγω μη απαρτίας.

Ο ίδιος, παρουσία εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του ΕΣΔΚΝΑ, δεσμεύτηκε ότι η νέα συνεδρίαση – Τετάρτη ή Πέμπτη – θα γίνει με την απαρτία που ορίζει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα πιθανά ερωτηματικά που προκαλεί η νέα αναβολή, το σίγουρο είναι ότι κυβέρνηση και διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Στην κατεύθυνση αυτή, η σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, που επικύρωσε η Ε.Ε. του ΕΣΔΚΝΑ, προβλέπει την ανάθεση για 25 χρόνια σε μεγαλοεργολάβο της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας τεσσάρων εργοστασίων, κάτι που επιφυλάσσει επίσης αυξημένα χαράτσια στον λαό και απολύσεις στους εργαζόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Στ. Μπενετάτος, σε γραπτή παρέμβασή του προς τη Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ με την οποία ενημερώνει για τις θέσεις των συμβούλων του ΚΚΕ στο Δ.Σ., «απειλείται άμεσα το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σήμερα στον ΕΣΔΚΝΑ, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του "Καλλικράτη" για τη διάλυση του ΕΣΔΚΝΑ, καθώς επιπλέον της υφιστάμενης ιδιωτικοποίησης (κύρια ΕΜΑΚ και Αποτεφρωτήρας), ιδιωτικοποιείται τώρα, και μάλιστα ολοκληρωτικά, και η διαχείριση του υπολοίπου 65% των παραγόμενων απορριμμάτων της Αττικής».

Η δε λειτουργία των εγκαταστάσεων που προβλέπονται – σημειώνεται στην παρέμβαση – «παραδίνεται για 25 χρόνια στον μονοπωλιακό όμιλο που θα τις κατασκευάσει, έναντι συνολικού τιμήματος (χωρίς ΦΠΑ) 3,5 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές. Το τεράστιο αυτό κόστος θα μεταφερθεί αυτούσιο στα λαϊκά στρώματα, με βάση το νόμο 3854/10. Θα στραγγίξει έτσι ακόμα παραπέρα το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας».

Αναφορικά δε με τις τεχνολογίες που μεθοδεύεται να επιλεγούν, στην παρέμβαση σημειώνεται ότι είναι, στην πλειοψηφία τους, αναποτελεσματικές, αλλά και επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Στο μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ θυμήθηκε ότι επείγει η λήψη μιας απόφασης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, χωρίς όμως να εξηγεί γιατί 3,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα, ούτε καν μια συζήτηση, για την τύχη των απορριμμάτων στην Αττική. Μήπως επειδή ο ΕΣΔΚΝΑ με το νέο έτος διαλύεται, υπάρχει η βιάση να παραδώσει στρωμένο έδαφος στο ιδιωτικό κεφάλαιο;

Την ίδια ώρα προφανής είναι η προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του Δ.Σ., καθώς αυτός – σύμφωνα με τον ΕΣΔΚΝΑ – εξαντλείται στη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.

Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στους ΟΤΑ καταγγέλλει την πλειοψηφία του Σωματείου που αποτελείται από δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και εμφανίζονται τώρα να κόπτονται για το χαρακτήρα της λειτουργίας του ΕΣΔΚΝΑ ότι «χρόνια βάζουν πλάτη να περάσουν αγόγγυστα στα χέρια ιδιωτών ο αποτεφρωτήρας, το βιοαέριο, το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης κ.λπ.».

Στην ίδια λογική – σημειώνεται στην ανακοίνωση – βρίσκεται και η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία από τη μία δέχεται τον «Καλλικράτη» ως θετική εξέλιξη και από την άλλη «αντιστέκεται» τάχα στα αποτελέσματά του.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου και το Μπλόκο του Λαυρίου καταγγέλλουν τον ΕΣΔΚΝΑ και την απόφασή του να παραδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες.


Αντιλαϊκές εξελίξεις και στη Θεσσαλονίκη

Την ξεκάθαρη αντίθεσή της στην παράδοση του τομέα της καθαριότητας στους ιδιώτες, που μεθοδεύεται από την προηγούμενη (Ν.Δ.) και τη νέα (ΠΑΣΟΚ) διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Το θέμα επανέρχεται για πολλοστή φορά, καθώς τα σκουπίδια κυριολεκτικά πνίγουν την πόλη, αφού από περίπου 70 απορριμματοφόρα του Δήμου λειτουργούν μόλις τα 8 για να μαζεύουν τα σκουπίδια.

Τα υπόλοιπα είναι παροπλισμένα εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών και λαδιών, της ελλιπούς συντήρησής τους και τελευταία και της έλλειψης πετρελαίου κίνησης. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, από τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα, δεν ξέρουν τι θα πει σταθερό ωράριο, αφού οι δύο (2) βάρδιες της αποκομιδής έγιναν 18.

Η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου αποδίδει το πρόβλημα στην αλλαγή του τρόπου προμήθειας ανταλλακτικών και ανάθεσης επισκευής των απορριμματοφόρων σε εξωτερικά συνεργεία. Βρήκε την αφορμή και άνοιξε την πόρτα της παράδοσης και της καθαριότητας στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, αναθέτοντας σε μια από αυτές την αποκομιδή μέρους των απορριμμάτων. Αυτήν την τακτική, της ανάθεσης σε ιδιώτες, υιοθετεί και η νέα διοίκηση, διά στόματος του νέου δημάρχου και του νέου αντιδημάρχου καθαριότητας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», από τη προεκλογική ακόμα περίοδο, είχε επισημάνει τη συμφωνία των παρατάξεων του «μνημονίου», του «Καλλικράτη» και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. κ.λπ.) για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με ανακοίνωσή της, σημειώνει:

«Η καθαριότητα είναι χρυσοφόρος τομέας για τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να αναλάβουν την αποκομιδή, την εναπόθεση, την ανακύκλωση μέχρι και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον τομέα αυτό. Αυτό σημαίνει πανάκριβα δημοτικά τέλη για τους δημότες - μαζικές απολύσεις εργαζομένων στους δήμους - κέρδη για τους εργολάβους.

Αυτός είναι ο "Καλλικράτης", οι αναδιαρθρώσεις του και οι πολιτικοί υπηρέτες του. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους στο Δήμο Θεσσαλονίκης και γενικότερα τους εργαζόμενους και τους δημότες της Θεσσαλονίκης να αντιταχθούν μαζικά, αγωνιστικά, αποφασιστικά μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία της πόλης στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

● Να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από τον Δήμο.

● Για αποκλειστική επιχορήγηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιστροφή των παρακρατημένων εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος στους δήμους με στόχο τη σταδιακή μείωση και κατάργηση των δημοτικών τελών.

● Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

● Λύση στο πρόβλημα των ανταλλακτικών και της συντήρησης των απορριμματοφόρων μπορεί να βρεθεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση και δεν χρησιμοποιείται συνειδητά η σημερινή κατάσταση σαν πρόσχημα για την υλοποίηση άλλων σχεδίων.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Δήμου:

● Να ζητήσει άμεση κρατική επιχορήγηση για αγορά απορριμματοφόρων και επιδιόρθωση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

● Να ζητήσει άμεσα τη βοήθεια άλλων δήμων του νομού για να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση με την αποκομιδή των σκουπιδιών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου