Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο Μπέπε Γκρίλο στη Βουλή!


Από τη Real

Εντυπωσιακή άνοδο συνεχίζει να σημειώνει στην Ιταλία το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του σατυρικού και δημοφιλούς ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο έχει αποδυθεί σε βιτριολικές επιθέσεις κατά των παραδοσιακών κομμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα «ζόμπι».

Σύμφωνα με τα δημοσκόπήση του Rai Tre, το κίνημα του Γκρίλο είναι δεύτερο κόμμα, πανιταλικά, στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 18,5%. Οι σχολιαστές, τονίζουν ότι η άνοδος του κινήματος Cinque Stelle (Πέντε Αστέρων) είναι ακόμη εντυπωσιακότερη, αν σκεφθεί, κανείς, ότι πριν δυο μήνες, το ποσοστό του, σε πανιταλική βάση, δεν ξεπερνούσε το 4%.


Πρώτη πολιτική δύναμη, σύμφωνα με την έρευνα του Ipsos, παραμένει το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» με ποσοστό 26,7%, ενώ η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, είναι, πλέον, τρίτο κόμμα, με 17,5%. Ακολουθούν, σε μεγάλη απόσταση, το προοδευτικό κόμμα «Ιταλία των Αξιών» (7,8%) του Αντόνιο Ντι Πιέτρο και το κεντρώο, χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc, με 7,3%.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του κινήματος του Γκρίλο, η οποία διαπιστώθηκε και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, οφείλεται στην έντονη συρρίκνωση της Λέγκα, και, κυρίως, του «Λαού της Ελευθερίας», του κόμματος που ίδρυσε και του οποίου ηγήθηκε επί δεκαεπτά χρόνια, ο «Καβαλιέρε».

Όσο για τον Μπέπε Γκρίλο, θεωρεί, πλέον, κύριο πολιτικό αντίπαλό του το προοδευτικό «Δημοκρατικό Κόμμα». Χθες, χαρακτήρισε τον ηγέτη του, Πιερλουίτζι Μπερσάνι «περίπου έναν ζωντανό νεκρό» και κατέστησε σαφές ότι ο επόμενος στόχος, είναι να μπορέσει να γίνει η «έκπληξη» και στις βουλευτικές εκλογές.

Πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι, για το κίνημα Πέντε Αστέρων, μένουν ανοικτά, μια σειρά από ζητήματα: πρώτα απ' όλα, η σχέση των εκλεγμένων δημάρχων με τον Γκρίλο, από την στιγμή που όλοι τους διεκδικούν μια απεριόριστη, ουσιαστικά, αυτονομία.

Ακολουθεί η παράθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τις δυνατότητες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, δεδομένης της θέσης του «Cinque Stelle» για έξοδο από το ευρώ.

Προς εξακρίβωση και η δυνατότητα διατήρησης της βασικής, μόνο, «ελαφρότατης» οργανωτικής δομής, με έμφαση στο διαδίκτυο, ένα στοιχείο που, έως τώρα, ήταν από τα κύρια μυστικά της επιτυχίας της πολιτικής αυτής δύναμης.

1 σχόλιο:

  1. ΡΕ παιδια τι πολιτικη εκφραζει αυτος ο λεγομενος ΠΕΠΕΓΚΡΙΛΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή