Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Το Βερολίνο κλείνει το μάτι στην περιφέρεια


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Editorial

Η Γερμανία έχει συχνά κατηγορηθεί ότι κρατάει την Ευρώπη όμηρο στον οικονομικό της συντηρητισμό. Όμως, σε μια σημαντική στιγμή της κρίσης στην ευρωζώνη, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαθέσεις στο Βερολίνο χαλαρώνουν.

Η παραδοσιακά ανελαστική Bundesbank άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να ανεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό στη Γερμανία σε σχέση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Και αυτό ακολουθεί τα σημαντικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τάχθηκε υπέρ αυξήσεων μισθών για τους εργαζόμενους στη χώρα.


Αυτά τα σχόλια δημιουργούν ελπίδες ότι η Γερμανία ίσως, αν μη τι άλλο, είναι πρόθυμη να ρίξει περισσότερο βάρος στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών της Ευρώπης. Οι υψηλότεροι μισθοί στη χώρα θα μειώσουν το χάσμα της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στη βιομηχανική ατμομηχανή της Ευρώπης και την περιφέρεια.

Με περισσότερο χρήμα στις τσέπες των εργατών, θα αυξηθεί επίσης η εγχώρια κατανάλωση, που συνακόλουθα ίσως προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες στις χώρες που παλεύουν με τη λιτότητα.

Αυτή η παραδοχή της οικονομικής πραγματικότητας από την πλευρά των Γερμανών ρυθμιστών είναι πραγματικά καλοδεχούμενη. Αλλά είναι υπεραισιόδοξο να περιμένουμε ότι θα αλλάξει το παιχνίδι στην κρίση χρεών. Οι εξαγωγές προς τη Γερμανία αναλογούν μόλις στο 2,5% του αθροιστικού ΑΕΠ της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Ακόμη και με μια μετριοπαθή αύξηση στους μισθούς των Γερμανών, θα περάσει καιρός μέχρι να μπορέσει η περιφέρεια να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με το Βερολίνο.

Ούτε αυτά τα... άχυρα στον άνεμο θα επιλύσουν τα άμεσα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αλλά προσφέροντας μια αίσθηση κατεύθυνσης για το πού οδεύει η ευρωζώνη, ίσως βοηθήσουν στο να ησυχάσουν οι αγορές. Η στάση της Bundesbank επιπλέον ίσως βοηθήσει την ΕΚΤ να νιώσει πιο άνετα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.

Για να επιταχύνουν την επίλυση της κρίσης, οι ρυθμιστές στο Βερολίνο ίσως θελήσουν να υποστηρίξουν τις πρόσφατες ενθαρρυντικές δηλώσεις με κάποιες παραπάνω κινήσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της ή τουλάχιστον να κάνει βήματα για να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους και τις εταιρίες να κάνουν δαπάνες αντί να κρατούν το ρευστό. Ενώ η Bundesbank θα πρέπει να διατηρεί μια αυστηρή εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να είναι και πρόθυμη να επιτρέψει την πιστωτική επέκταση.

Καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία, τα προσεκτικά βήματα του Βερολίνου είναι μια ένδειξη που αναπτερώνει το ηθικό. Έχοντας επιλέξει τη σωστή κατεύθυνση στις οικονομικές πολιτικές, η Γερμανία θα πρέπει να γίνει πιο φιλόδοξη με τους στόχους της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου