Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«Η ευρωζώνη δεν επιτρέπει να την εκβιάζουν...»


Από την Deutsche Welle

O απόηχος της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι στο επίκεντρο των σχολίων και ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού τύπου.

Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην ελληνική κρίση και τις προοπτικές της χώρας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. «Εάν από τις επαναληπτικές εκλογές δεν προκύψει μια αποτελεσματική κυβέρνηση, ή εάν διασφαλίσουν την πλειοψηφία κόμματα που απορρίπτουν τα «κελεύσματα της τρόικας», δηλαδή το μνημόνιο, τότε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι πλέον ορατή.


Το γεγονός ότι αυτό διατυπώνεται πλέον χωρίς περιστροφές, συνιστά μια προσπάθεια να καταστεί σαφές το διακύβευμα στους Έλληνες ψηφοφόρους: Δεν είναι δυνατόν να έχει κανείς την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η ευρωζώνη δεν επιτρέπει να την εκβιάζουν υπό τον φόβο ενδεχομένων αρνητικών επιπτώσεων στον χρηματοπιστωτικό κόσμο» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα.



«Σάλτσα Hollandaise στα προβλήματα»

«Η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο σοβαρή», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία παρατηρεί ότι στην Ελλάδα «οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται, ότι υπάρχει υστέρηση φορολογικών εσόδων και ότι οι εταίροι στην ευρωζώνη θωρακίζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη».

Στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα επικαλείται τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου των Γερμανικών Τραπεζών (BdB), σύμφωνα με τις οποίες «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη γίνεται όλο και πιο πιθανή».

Βεβαίως, παραδέχεται ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αντρέας Σμιτς, «η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη παραμένει επιθυμητή, ωστόσο κάτω από τις παρούσες συνθήκες θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί».

Πιο απαισιόδοξη η Leipziger Volkszeitung: «Αντίο Αθήνα, αντίο Μερκοζί. Το παιγνίδι με το ευρώ τελείωσε σχεδόν για την Ελλάδα, μολονότι στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. κανείς δεν ήθελε να το πει. Και μέσα σε όλα τα κακά ακινητοποιήθηκε μέχρι νεωτέρας η γαλλογερμανική ατμομηχανή. Το Παρίσι προτίμησε να ρίξει σάλτσα Hollandaise στα προβλήματα. Η κάποτε απαστράπτουσα καγκελάριος Μέρκελ απομονώνεται.

Ποιος θα ήθελε να συνεχίσει μια πρωσική συνταγή λιτότητας όταν μπορεί να ζήσει σαν Θεός στη Γαλλία. Πάντως η καγκελάριος κατόρθωσε να αποτρέψει τα χειρότερα: Τα ευρωομόλογα, το εισιτήριο για την αχαλίνωτη ένωση χρεών, δεν πρόκειται να υπάρξουν», διαπιστώνεται στο σχόλιο.


«Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν και αυτή τη φορά να απογοητεύσουν»

«Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. ήταν το απόλυτο φιάσκο», παρατηρεί σε σχόλιό της η Politiken της Κοπεγχάγης. «Μολονότι οι προσδοκίες από την σύνοδο ήταν εξαρχής στο πιο χαμηλό σημείο, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν και αυτή τη φορά να απογοητεύσουν.

Η παράλυση της Ε.Ε. εκδηλώθηκε με τέσσερις καταστροφές: Δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν την παράλογη φημολογία περί πιέσεων προς την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Δεν κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τις ισπανικές τράπεζες, που είναι το επόμενο ασταθές κομμάτι του ντόμινο. Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στα ευρωομόλογα και φυσικά δεν κατόρθωσαν να δώσουν περιεχόμενο στον Σύμφωνο Ανάπτυξης» επισημαίνει η εφημερίδα.


Γερμανικό σχέδιο έξι σημείων για την ανάπτυξη

Το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του μορφή αποκαλύπτει σχέδιο έξι σημείων της γερμανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το περιοδικό, «η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στα κλονισμένα από την κρίση κράτη της ευρωζώνης.

Έτσι, με φορολογικές ελαφρύνσεις και λιγότερο αυστηρές ρυθμίσεις, θα μπορούσαν τα κράτη να προσελκύσουν επενδυτές. Η πρόταση αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου έξι σημείων, το οποίο η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προς συζήτηση για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο, οι χώρες που διέρχονται κρίση θα πρέπει να δημιουργήσουν ιδρύματα τύπου Treuhand κατά το γερμανικό πρότυπο ή ταμεία ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να πωλήσουν τις πολυάριθμες δημόσιες επιχειρήσεις τους».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου