Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Δανειστής η ΕΚΤ ακόμη και αν τεθεί εκτός Μνημονίου η Ελλάδα


Goldman Sachs: Κρίνεται μη απαραίτητη η αποκοπή των ελληνικών τραπεζών από την πρόσβαση

Από Το Βήμα

Την εκτίμηση ότι πιθανή εγκατάλειψη του Μνημονίου από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τους δανειστές της χώρας, αλλά όχι απαραίτητα και σε αποκοπή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατυπώνουν αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι η διακοπή της χρηματοδότησης του επίσημου τομέα θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, κάτι που διασταλτικά σημαίνει ότι θα άλλαζαν σημαντικά και οι μακροοικονομικές παραδοχές του Μνημονίου.


Ειδικότερα, σε έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα τερματίσει μονομερώς το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, το πιο πιθανό είναι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να παραμείνει – άνευ όρων – δανειστής εσχάτης ανάγκης για τη χώρα.


Η Goldman Sachs θεωρεί ότι από τη μία πλευρά αυτό θα οδηγούσε άμεσα σε τεράστια ύφεση, δεν θα καλυπτόταν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού αξίας περίπου 2,3% του ΑΕΠ και οι καθυστερούμενες πληρωμές του Δημοσίου (περίπου 3,5% του ΑΕΠ) θα οδηγούσαν στην παύση του ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.

Από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα θα παρέμενε σε λειτουργία με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να διατηρούν πρόσβαση στις καταθέσεις τους, τους εξαγωγείς να έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τους εισαγωγείς να τροφοδοτούν την οικονομία με βασικά αγαθά (ενέργεια, πετρέλαιο, τρόφιμα).

Ωστόσο, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η πρόσβαση των τραπεζών στην ΕΚΤ θα εξαρτιόταν από το εάν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε ή όχι να παρέμβει στην οργανική σχέση μεταξύ της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου