Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Οι «βάρβαροι» εντός των πυλών...


Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου

Ο Τοκβίλ μας έχει μάθει πως όταν τα πράγματα βρίσκονται εκτός ελέγχου, τότε οι εξελίξεις προκύπτουν όχι επειδή κάποιος τις δρομολογεί, αλλά επειδή κανείς δεν μπορεί να τις αποτρέψει. Κι όμως, οι γραφειοκράτες της Κομισιόν, παρότι έχουν επαναστατήσει στην ιδέα να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταγγείλει τα Μνημόνια και παρότι βλέπουν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει και ψηφίζει όποιον του υπόσχεται απαλλαγή από τον δρόμο προς την εξαθλίωση, εντούτοις, οι πιέσεις των Βρυξελλών συνεχίζονται.


Έκθεση - σοκ για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της παρουσίασε χθες η Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα και στέλνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις για τις δεσμεύσεις που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα νέα ληστρικά μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ.


Όμως, η έκθεση αυτή φαίνεται να έχει συνταχθεί χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι δραματικές αλλαγές στην κοινωνία της Ελλάδας. Το κράτος έχει χρεοκοπήσει, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν διαλυθεί, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταρρεύσει και οι Έλληνες δεν μπορούν να καταβάλουν χρήματα ούτε για φάρμακα.

Οι «βάρβαροι» είναι πλέον εντός των πυλών! Από τις 6 Μαΐου του 2010, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το διαβόητο Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη, η χώρα εισήλθε στη μετά Χρεοκοπία εποχή. Αλλά λίγοι πολίτες το αντιλήφθηκαν, καθώς η σπουδαιοφανής οικονομική - τεχνοκρατική σκέψη των οικονομολογούντων είχε παραλύσει κάθε σοβαρή πολιτική συζήτηση.

Τα μέτρα του Μνημονίου Νο 1 αποδείχθηκαν ασπιρίνες, μη δραστικές κατά της πολιτικής «πανώλους» του δημοσιονομικού ελλείμματος που γεννάει χρέη επειδή δεν εφαρμόστηκαν, μας λένε.

Οι αναγνώστες, όμως, της στήλης ίσως θυμούνται πως η βασική ένσταση που είχα διατυπώσει κατά του Μνημονίου από την πρώτη μέρα ήταν ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά επιβαρύνει το πρόβλημα του χρέους. Αυτό ακριβώς συνέβη. Και μετά ήρθε το Μνημόνιο Νο 2 για να εφαρμοστεί εις διπλούν η συνταγή του πρώτου Μνημονίου.

Όλα τα εξαγγελθέντα προγράμματα (δηλαδή τα Μνημόνια) πίσω από τα οποία προσπαθούν να οχυρωθούν αυτοί που τα υπέγραψαν, αποδείχτηκαν πρωτίστως ύπουλα. Γιατί οι εκτελεστές τους έχουν κάτι κοινό με το έγκλημα: προηγούνται πάντα των διαλυμένων θεσμών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, η Κομισιόν εκτιμά ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ το 2013-2014 και επομένως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες.

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση και το 2012 και η ανάκαμψη ίσως έρθει το 2014. Η Κομισιόν τονίζει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει ανεπαρκή πρόοδο στη μεταρρύθμιση των διαδικασιών για τις προμήθειας του Δημοσίου και της φορολογικής πολιτικής της, η οποία θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος (δηλαδή του Μνημονίου) θα παραμείνουν πολύ υψηλοί, ενώ η επιτυχία του Μνημονίου εξαρτάται κυρίως από την Ελλάδα. Τονίζει πως πρέπει να υπάρξει πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

«Η διεθνής οικονομική βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί μόνο με την προϋπόθεση η εφαρμογή των πολιτικών να βελτιωθεί» τονίζει η Κομισιόν, ενώ προσθέτει:

«Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων πολιτικών θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να προσδιοριστούν τα μέτρα για τη μείωση του τεράστιου ελλείμματος της περιόδου 2013- 2014. Στο ίδιο πνεύμα, η δημιουργία σταθερής ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας απαιτεί μεγαλύτερες προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα».

«Η επόμενη αξιολόγηση του Μνημονίου θα κριθεί από το πολιτικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου και ένα πρώτο σχέδιο της τρόικας είναι να κατέβει στην Αθήνα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αν και η ημερομηνία μπορεί να αναθεωρηθεί τις επόμενες εβδομάδες» σημειώνει η Κομισιόν.

Και ο φίλος μας Όλι Ρεν μας προειδοποιεί να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αν και σημείωσε ότι σέβεται την προεκλογική περίοδο. Εντάξει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου