Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Κεντροαριστερές ωδίνες


Από Το Ποντίκι 10.5.2012

Αυτό που προέκυψε από την κάλπη την περασμένη Κυριακή είναι περισσότερο ερωτήσεις αιτήματα παρά απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο. Αναμενόμενο, καθώς η κρίση και η καταστροφή που βιώνει η Ελλάδα δεν περιορίζονται στο οικονομικό επίπεδο, αλλά διαχέονται στην κοινωνία. Κατά συνέπεια το αίτημα ανάγκη της εκ βάθρων αναδόμησης του πολιτικού συστήματος εκφράστηκε με την πρώτη ευκαιρία, που ήταν η εκλογική διαδικασία.


Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα σαφές αποτέλεσμα από τις κάλπες, αυτό δεν είναι η ήττα της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, η συντριβή του ΠΑΣΟΚ και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Είναι η ήττα του πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε και υπάρχει: την εξασφάλιση της δημοκρατικής συναίνεσης για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Περί των νικητών και ηττημένων έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολλά και αυτονόητα. Τα μη αυτονόητα από πρώτη άποψη όμως έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι εξ αιτίας του εκλογικού συστήματος νόμου οι μισοί ψηφοφόροι δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, είτε επειδή απείχαν (36%) είτε επειδή ένα ποσοστό 19% ψήφισε κόμματα τα οποία τελικά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το όριο εισόδου (3%).

Αυτά, σε συνδυασμό με το ακραία καλπονοθευτικό μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, εμποδίζουν να λάβει πολιτικό περιεχόμενο η λαϊκή επιλογή, όπως αυτή αποτυπώθηκε με την ψήφο.

Η κατάσταση αυτή θα έπρεπε επίσης να είναι αναμενόμενη. Ο εκλογικός νόμος είναι μια τεχνητή παράμετρος, προκειμένου να διασφαλίζεται η αναπαραγωγή ενός δεδομένου συστήματος εξουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση ο εκλογικός νόμος είναι η μόνη παράμετρος επάνω στην οποία έχει αγκιστρωθεί ένα σύστημα που καταρρέει, καθώς είναι φανερό ότι δεν εξασφαλίζει τη μετουσίωση της ψήφου σε απτή πολιτική δύναμη.

Η αποκατάσταση αυτής της προφανούς ανισορροπίας είναι μια καθαρή πολιτική διαδικασία, συνώνυμη σχεδόν με την προσπάθεια της (ανοικοδόμησης της Κεντροαριστεράς...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου