Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Spiegel: «Η Γερμανία προετοιμάζεται για ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας»


Σύμφωνα με το περιοδικό στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «επεξεργάζονται δύο σενάρια»

Από Το Βήμα

Μόλις μια ημέρα μετά τη διάψευση δημοσιεύματος του Bloomberg για «σχέδιο Β» σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα, το γερμανικό Spiegel αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη σε περίπτωση που η Αθήνα δεν τα καταφέρει.


«Με τις αμφιβολίες να αυξάνονται όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει τις δαπάνες και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν ανησυχίες ότι η χρεοκοπία μπορεί να είναι αναπόφευκτη» γράφει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού ενόψει της δημοσίευσης του πλήρους άρθρου στο τεύχος της Δευτέρας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει δύο σενάρια, στα οποία παίζει κεντρικό ρόλο ο προσωρινός μηχανισμός ευρωστήριξης EFSF.

Στο πρώτο σενάριο πτώχευσης η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη.

Στο δεύτερο όμως αποχωρεί και επιστρέφει στη δραχμή.

Σε κάθε περίπτωση το EFSF θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εφόσον αδυνατούν να δανειστούν από την αγορά.

Οικονομική στήριξη ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειάζονταν και οι τράπεζες της Ευρωζώνης σε περίπτωση που χρειαστεί να ξεγράψουν τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου