Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Στον αέρα το δεύτερο πακέτο βοήθειας


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Το ψυχροπολεμικό κλίμα που αντιμετώπισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Βρότσλαβ της Πολωνίας είναι πλέον γνωστό.

Όντως, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day, η Φινλανδή και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών ήταν «προσβλητικές σε τέτοιο σημείο που ευτυχώς ο κ. Βενιζέλος διατήρησε την ψυχραιμία του», μας μετέφερε υπουργός Οικονομικών άλλης χώρας της ευρωζώνης.

Δεν ήταν όμως το αρνητικό κλίμα και η δυσπιστία που χτύπησαν συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς έτσι ήταν το κλίμα στις συνεδριάσεις του Eurogroup τους τελευταίους μήνες. Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση ήταν ότι κάποιες χώρες προσπάθησαν να βάλουν φρένο στη διαδικασία του νέου δανείου.


Η Φινλανδία ζήτησε ευθέως αλλαγή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και μάλιστα διεμήνυσε ότι θα πραγματοποιήσει δύο ψηφοφορίες στο κοινοβούλιό της για την απόφαση. Άλλη για την επικύρωση της αναδιοργάνωσης του EFSF και άλλη για την επικύρωση του νέου δανείου της Ελλάδας.

Δηλαδή διαχωρίζει αυτά τα δύο, παρά το γεγονός ότι η απόφαση είναι ενιαία. Στην αίθουσα επικράτησε σύγχυση, καθώς οι περισσότερες χώρες υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία πρέπει να είναι μία για όλα τα σκέλη των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Και όντως, αυτή η στάση καταγράφηκε στα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Όμως, η Φινλανδή υπουργός επέμενε ότι η κυβέρνησή της θα προχωρήσει με δύο ψηφοφορίες.

Επιπλέον, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία δεν ξεκαθάρισαν τη θέση τους για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ τηρούν στάση αναμονής για το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων.

Παρά την πρόταση του προέδρου του EFSF, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, το θέμα να μπει κρατική περιουσία ως εγγύηση παρέμενε στο τραπέζι έπειτα από απαίτηση της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, που επίσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικές προς τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο.

Αυτό δείχνει πως υπάρχει συγκεκριμένο μπλοκ χωρών που για δικούς τους λόγους βάζουν συνεχώς εμπόδια στην πορεία του νέου πακέτου διάσωσης.


Τα νέα μέτρα

Ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να αναφερθεί στα νέα εισπρακτικά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αλλά και σε αυτά που προτίθεται να πάρει. Αν και η γενική εντύπωση ήταν θετική, εντούτοις ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών να πείσει την τρόικα ότι τα μέτρα μπορούν να εισπραχθούν εγκαίρως και να καταθέσει σχέδιο για περικοπές δαπανών μόνιμου χαρακτήρα και όχι προσωρινού.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως είχε γράψει το euro2day την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το σημείο υπήρξε σύγκλιση απόψεων από όλες τις χώρες: εάν η τρόικα δεν πειστεί για τα μέτρα του 2011 και του 2012, τότε κινδυνεύει το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 109 δισ. ευρώ.


Η ασφυκτική εποπτεία

Στη συνεδρίαση του Εcofin, που ακολούθησε το Eurogroup, συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η δέσμη προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση η οποία θα τεθεί προς ψήφιση τον Οκτώβριο.

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για τη χώρα μας, γιατί, με τη δημιουργία του νέου οικονομικού διευθυντηρίου και την αυστηροποίηση των ποινών, η Ελλάδα θα μπει σε καθεστώς ασφυκτικής εποπτείας το οποίο θα προνοεί και άρση της δημοσιονομικής κυριαρχίας, η οποία θα ασκείται πλέον από επόπτες διορισμένους από την Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, εξερχόμενος της συνεδρίασης, τόνισε ότι η χώρα μας «μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό εποπτεία με κάποιον τρόπο». Αυτή η εξέλιξη είναι ένα άλλο καμπανάκι κινδύνου για την κυβέρνηση.

Όμως, τίποτα από όσα προαναφέρθηκαν δεν δικαιολογεί την ξαφνική εμπλοκή έτσι όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση με δραματικούς τόνους τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Γιατί, εδώ και μία εβδομάδα, στις συνεδριάσεις τόσο του EuroWorking Group όσο και της EFC, που προετοιμάζει τις αποφάσεις του συμβουλίου του Εurogroup, η απαίτηση των Φινλανδών για αλλαγή της απόφασης της 21ης Ιουλίου, οι εγγυήσεις, οι απαιτήσεις για τα νέα μέτρα, οι νέες ποινές της οικονομικής διακυβέρνησης ήταν γνωστά στο οικονομικό επιτελείο.

Συνεπώς, δεν δικαιολογούν τον συναγερμό που άφησαν να διαρρεύσει τα κυβερνητικά στελέχη μετά τις συνεδριάσεις. Και σίγουρα η προσβλητική στάση κάποιων υπουργών δεν ήταν ο λόγος.

Οι ψυχραιμότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως η σκληρή στάση της Ε.Ε. προς την Αθήνα «φταίει» κατά το ήμισυ. Το υπόλοιπο έχει να κάνει με την πίεση που ασκείται (κάθε τρίμηνο) στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στα νέα, ασφυκτικά μέτρα. Πάντα με την απειλή «νέα μέτρα ή πτωχεύουμε».

Μόνο που αυτήν τη φορά η επιλογή της ελεγχόμενης πτώχευσης βρίσκεται στο τραπέζι και γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας, όχι γιατί καθυστέρησαν οι εφαρμογές των νομοσχεδίων, αλλά γιατί εδώ και δύο χρόνια η Ελλάδα δεν πέτυχε κανέναν από τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και εκταμίευε τις δόσεις του δανείου με πολιτική απόφαση και με τα νομικά «παραθυράκια» που έψαχνε κάθε φορά η τρόικα.

Το πολιτικό κλίμα, όμως, έχει αλλάξει άρδην σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η περίοδος χάριτος που έπαιρνε κάθε φορά η ελληνική κυβέρνηση εξαντλήθηκε, χωρίς να καταφέρει να την αξιοποιήσει.

Ήδη η ευρωζώνη, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, επιχειρεί πλέον φανερά να διαχωρίσει την Ελλάδα από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, λέγοντας ότι αυτές βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης και τηρούν πλήρως το δημοσιονομικό τους πρόγραμμα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου