Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Ζημιές έως 300 δισ. ευρώ στις ευρωτράπεζες


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Alan Beattie (Ουάσιγκτον)

Η πολιτική και δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει ανατρέψει την ανάκαμψη του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεση δημοσιονομικής σταθερότητας, που δημοσιεύτηκε ενόψει της ετήσιας συνόδου του διεθνούς οργανισμό, το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι η κρίση χρεών της Ευρώπης έχει επιφέρει ζημία 200 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2010, μια εκτίμηση που έχει προκαλέσει άγρια διαμάχη με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.


Η διεθνής έκθεση αναφέρει ότι «η κρίση – που πλέον βρίσκεται στο πέμπτο έτος της – έχει περάσει σε μια νέα, πιο πολιτική φάση».


Αν και η ευρωζώνη έχει κάνει σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση, όπως την συμφωνία περαιτέρω βοήθειας της Ελλάδας της 21ης Ιουλίου, «οι πολιτικές αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες που υφίστανται προσαρμογή και τις οικονομίες που προσφέρουν βοήθεια, αποτρέπουν την εύρεση μιας διαρκούς λύσης».

Αναφέρεται επίσης ότι, αν και ακόμη δεν έχει φανεί στα Treasury yields, το πολιτικό αδιέξοδο για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους τον Αύγουστο, έχει αυξήσει την μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα στις αγορές.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η έκθεση συμφωνεί με το αυξανόμενο «πλήθος» παρατηρητών ανά τον πλανήτη, που θεωρούν ότι η βραδεία και αβέβαιη λύση στην ελληνική κρίση, κινδυνεύει να μεταβάλλει το πρόβλημα σε σοβαρή διεθνή οικονομική κρίση.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης κατηγορούνται ότι έχουν αφήσει την ελληνική κατάσταση να επιδεινωθεί, αντί να «καυτηριάσουν την πληγή» υποχρεώνοντας την Αθήνα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε ζημιές στους ισολογισμούς πολλών τραπεζών της ευρωζώνης, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι, με βάση τις κινήσεις στα credit default swap (CDS) spreads και τις πτώσεις στις τιμές των κρατικών ομολόγων των προβληματικών κρατών της ευρωζώνης, η κρίση που ξεκίνησε πέρσι έχει μειώσει την αξία των ενεργητικών των τραπεζών της Ε.Ε. κατά 200 δισ. ευρώ.

Το μέγεθος αυτό, που αποκάλυψαν πρώτοι οι FT πριν τρεις εβδομάδες, έχει προκαλέσει άγριες ανταλλαγές κατηγοριών ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι έχουν ασκήσει πιέσεις στο ταμείο να υποβαθμίσει την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 200 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια, δηλώνοντας ότι οι τιμές άλλων ενεργητικών στους ισολογισμούς τους, έχουν αυξηθεί κι έχουν καλύψει την διαφορά.

Το ΔΝΤ έχει υπογραμμίσει ότι η ανάλυσή του αποτελεί απλώς μια συγκεκριμένη άποψη για την επίδραση της κρίσης χρεών, και όχι «κανονικό stress test» ούτε αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, στην έκθεση σε κάθε περίπτωση αναφέρεται ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται μεγαλύτερα κεφαλαιακά «αλεξίπτωτα» απ’ όσα έχουν τώρα – μια άποψη που κατέθεσε τον περασμένο μήνα η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Christine Lagarde, η οποία είχε προκαλέσει μεγάλη διαμάχη.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι επιπτώσεις από την κρίση κρατικών ομολόγων στις τράπεζες και μόνο ανέρχεται στα 200 δισ. ευρώ.

Αν προστεθούν οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε τραπεζικα ενεργητικά των οποίων η αξία έχει επίσης διολισθήσει εξαιτίας της κρίσης, το σύνολο ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου