Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος στο «μακρύ ζεϊμπέκικο» για τον Νίκο Κοεμτζή


Από την Ελευθεροτυπία

Νεκρός βρέθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι, ο Νίκος Κοεμτζής. Ήταν πεσμένος για περισσότερες από δύο ώρες στο πεζοδρόμιο, μέχρι που κάποιοι περαστικοί τον είδαν και ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στην Πολυκλινική Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Νίκος Κοεμτζής, 74 ετών, τα τελευταία χρόνια ζούσε στην ανέχεια και προσπαθούσε να επιβιώσει πουλώντας βιβλίο με την ιστορία του.

Το 1973 μαχαίρωσε τρεις αστυνομικούς, επάνω στην περίφημη «παραγγελιά» του αδερφού του, στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα», και καταδικάσθηκε τρις εις θάνατο και οχτώ φορές ισόβια, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως

Το κείμενο που ακολουθεί είχε δημοσιεύσει η Ελευθεροτυπία στις 14.1.2009 με τίτλο «Μακρύ ζεϊμπέκικο για έναν μικροπωλητή»:



«Είμαι ελεύθερος σκλάβος. Σηκώνομαι από τις 8.00, θα πάω να τρέξω να πουλήσω το βιβλίο μου και έχω και κυνηγητά. Λέω πολλές φορές: Αν θα φύγω πικραμένος ποιος θα είναι τάχα ο φταίχτης; Εγώ που κατρακύλησα μες στης βρωμιάς τον βούρκο; Ποιος φταίει, ποιος;» είπε ο Νίκος Κοεμτζής σε λόγο σχεδόν έμμετρο και με μάτια σχεδόν δακρυσμένα στο κοινό, που βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».


Η βραδιά ήταν μια παρουσίαση του βιβλίου του «Νίκος Κοεμτζής: Το μακρύ ζεϊμπέκικο», αλλά και μια συλλογική «αίτηση» για μια άδεια μικροπωλητή ώστε να μπορεί να το πουλάει νόμιμα επιτέλους ο συγγραφέας του – ταυτόχρονα εκδότης και αποκλειστικός διαθέτης του. Ήταν και μια ευκαιρία να ακουστούν όλες οι δυσάρεστες αλήθειες για το σωφρονιστικό σύστημα, που είναι πάλι σε αναβρασμό, αλλά και μια επανεξέταση του τρόπου που η κοινωνία γεννάει Κοεμτζήδες.

Έτσι μίλησαν γι' αυτόν και το βιβλίο του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, ενώ η ηθοποιός Κοραλλία Καράντη διάβασε αποσπάσματα. Για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματός μας και τη δυσλειτουργία της μεθόδου επανένταξης των αποφυλακισθέντων μίλησαν οι εγκληματολόγοι Νέστωρ Κουράκης και Γιάννης Πανούσης. Παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και Τώνια Αντωνίου.

«Η Δικαιοσύνη τελείωσε με τον Κοεμτζή», είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος. «Είναι η κοινωνία τώρα που τον τιμωρεί. Κοντεύει τα εβδομήντα, είναι φτωχός και δεν θέλει να πουλάει το βιβλίο του παρανόμως, για λίγες δεκάρες, αλλά με άδεια μικροπωλητού. Όσοι είδαμε την αποφυλάκισή του το '96 με καλό μάτι τον εμπιστευόμασταν, αλλά είχαμε και έναν φόβο. Γιατί η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται και δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος να ξαναπέσει σε ύποπτα κανάλια. Αυτός όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά δεν ζήτησε και δεν παρακάλεσε για τίποτα. Στάθηκε ανάμεσά μας όρθιος, σεμνός, ένας μικρός άρχοντας», συμπλήρωσε ο συνθέτης του τραγουδιού «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο».

Στις εννιάμισι, λίγο πριν η εκδήλωση κλείσει με τον Διονύση Σαββόπουλο με τη συνοδεία πιάνου και τον Θ. Πολυκανδριώτη να ερμηνεύει ακριβώς αυτό το θρυλικό πια τραγούδι, ο αντιδήμαρχος καταστημάτων και ασφάλειας της πόλης Ανδρέας Παπαδάκης ενημέρωσε πως με εντολή του δημάρχου Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη, από σήμερα το πρωί θα υπάρχει για τον Νίκο Κοεμτζή ένα πόστο στο κέντρο, ώστε να μπορεί να πουλάει το βιβλίο του ελεύθερα.

«Και ήταν ανάγκη να γίνει όλο αυτό;» ακούστηκε μια φωνή διαμαρτυρίας από το βάθος. Μπορεί και να ήταν. Το βράδυ της Δευτέρας δεν δόθηκε μόνο μια άδεια μικροπωλητή, αλλά και ένα φιλικό νεύμα στον Κοεμτζή από μια κοινωνία, που έστω και αργά μαθαίνει σιγά σιγά να συγχωρεί.

Για την Ιστορία, ο Νίκος Κοεμτζής, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, σκότωσε 3 αστυνομικούς και τραυμάτισε 6 ακόμα θαμώνες σε σκυλάδικο. Όλα έγιναν όταν, παρ' ότι είχε κάνει «παραγγελιά» ζεϊμπέκικο για τον αδερφό του, οι τρεις αστυνομικοί ανέβηκαν να το χορέψουν. Όταν ο αδερφός του τους είπε να κατεβούν, αυτοί τον πέταξαν κάτω, προκαλώντας το αμόκ του Κοεμτζή (που είχε προηγούμενα με τον νόμο). Καταδικάστηκε σε θάνατο.

Μερικά χρόνια αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και έμεινε συνολικά 23 χρόνια στη φυλακή.

Ο Νίκος Κοεμτζής έχει μετανιώσει. Δεν έχει πάψει να ζητεί συγγνώμη. Το ίδιο έκανε και το βράδυ της Δευτέρας στον «Ιανό», λέγοντας: «Στη φυλακή που ήμουν, πέρασα όλα τα μονοπάτια της άχαρης ζωής και στάθηκα όρθιος. Για να σταθείς όρθιος πρέπει να 'χεις σοφία, γενναιότητα και ευφροσύνη και να χάνεις λίγο από το δίκιο σου. Έτσι μονάχα θα μπορείς να επιβιώσεις. Να δείχνεις κατανόηση σε όλους και να χάνεις και το δίκιο σου».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου