Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011

«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά θα μείνει στην Ευρωζώνη»


Από τον ANT1 online

Μικρότερη από 20% (18% για την ακρίβεια) είναι η πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Ωστόσο υψηλό είναι το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι πιθανόν να χρεοκοπήσει (65%) και αυτό ενδέχεται να συμβεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.


Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες και σε αυτήν πήραν μέρος 50 οικονομολόγοι από όλη την Ευρώπη.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας κυμαίνεται από 25% και φτάνει έως και την απόλυτη βεβαιότητα. «Ελλείψει μέτρων για τη διασφάλιση της συνέχισης της παροχής ρευστού στην Ελλάδα, η χρεοκοπία ίσως να είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η πίεση που έχει συσσωρευτεί στις αγορές» δήλωσε ο Πίτερ Ντίξον, οικονομολόγος της Commerzbank στο Λονδίνο.

Όσον αφορά τα ευρωομόλογα, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα μόνο 40% να δημιουργηθούν εξαιτίας των αντιρρήσεων της Γερμανίας. «Πιστεύω ότι το ευρωομόλογο έχει σχεδόν αποκλειστεί από τη Γερμανία και, αν δεν αλλάξει γνώμη το Βερολίνο, κάτι για το οποίο δεν βλέπω ισχυρή πολιτική βούληση, τότε είναι εκτός ατζέντας» δήλωσε ο Στίβεν Λιούις, οικονομολόγος στο Λονδίνο.

Εξάλλου ο Ντίξον επεσήμανε πως «το γεγονός ότι μια χρεοκοπία θα αποτελούσε την απόδειξη της αποτυχίας κάθε άλλης επιλογής, και άρα είναι ένα έσχατο μέτρο, υπονοεί πως είναι ευσεβής πόθος να περιμένει κανείς ότι αυτή η χρεοκοπία θα είναι συντεταγμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget