Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ιταλία: Μπλόγκερς αντιδρούν σε νομοσχέδιο - «φρένο» στις αναρτήσεις


«Φασιστικό» χαρακτήρισε το μέτρο και ο γνωστός πρώην εισαγγελέας Ντι Πιέτρο

Από Το Βήμα

Αντιδράσεις στον χώρο του Διαδικτύου προκαλεί σχέδιο νόμου που φέρνει προς ψήφιση στην ιταλική Βουλή η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη νομική υπόσταση των ιστολογίων, τα οποία θεωρεί ισότιμα με τις ειδησεογραφικές πύλες.

Βάσει των προτεινόμενων διατάξεων όταν κάποιο άτομο θεωρεί ότι θίγεται ή συκοφαντείται από το περιεχόμενο ιστολογίου, θα μπορεί να κοινοποιεί τη θέση του στον μπλόγκερ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εκείνος θα υποχρεούται εντός 48ώρου να ανακαλέσει ή να αναρτήσει απαντητική επιστολή -χωρίς δικαίωμα ανταπάντησης. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, εάν αυτό δεν συμβεί ο κάτοχος του ιστολογίου θα αναγκάζεται να καταβάλει πρόστιμο που θα φθάνει έως και τις 12.000 ευρώ.


Το σχέδιο νόμου αρχίζει να συζητείται τη Δευτέρα στην ιταλική Βουλή, αλλά πολλοί χρήστες του Διαδικτύου και οι ιδιοκτήτες των ιστολογίων προανήγγειλαν ήδη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πάνθεον για την Πέμπτη.

Ομάδες που δημιουργήθηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter ζητούν την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου και εκφράζουν την άποψη ότι «πρόκειται για εκβιασμό» και «προσπάθεια φίμωσης του Διαδικτύου».

Πολλοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές – και στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς – που αντιτίθενται στην έγκριση του μέτρου.

Ένας από αυτούς, ο Ρομπέρτο Κασινέλι, του μπερλουσκονικού Οίκου της Ελευθερίας πρόκειται να καταθέσει μια τροπολογία, την οποία συνέταξε σε συνεργασία με πολίτες που διαθέτουν ιστολόγια. «Δεν υπάρχει πρόθεση να ασκηθεί λογοκρισία, αλλά ίσως δεν επιδεικνύεται η πρέπουσα ευαισθησία προς τον συγκεκριμένο χώρο» δηλώνει ο Κασινέλι.

Από πλευράς της αντιπολίτευσης οι τόνοι είναι σαφώς υψηλότεροι. Ο γραμματέας του κόμματος Ιταλία των Αξιών και πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο τόνισε ότι «είναι ύβρις κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, πρόκειται για ένα φασιστικό μέτρο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου