Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Εξετάζει την αύξηση των πόρων του στα 1,3 τρισ.


Από τον ANT1 online

Τρόπους για να αυξήσει τη δυνατότητα δανεισμού του σε τουλάχιστον 1,3 τρισ. δολάρια εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει τις κρίσεις στην Ευρώπη και αλλού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.


Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, σημειώνει ότι σήμερα οι διαθέσιμοι για χρήση πόροι του ΔΝΤ ανέρχονται σε 630 δισ. δολάρια, τα δύο τρίτα των οποίων μπορεί να τα δανείσει με βάση τους δικούς του κανόνες. Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει να γίνει μόνιμη η προσωρινή δανειακή διευκόλυνση ύψους 590 δισ. δολαρίων προς το Ταμείο, η οποία θεσπίστηκε ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το ΔΝΤ προσβλέπει και στον διπλασιασμό των εισφορών από τις χώρες-μέλη του στο ποσό των 750 δισ. δολαρίων, ο οποίος έχει αποφασισθεί και αναμένεται η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές του 2012. Επιπλέον, το ΔΝΤ σταθμίζει αν πρέπει να προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων στην αγορά, με τις οποίες θα μπορούσε να αυξήσει το δίχτυ ασφαλείας του πέρα από τα 1,3 τρισ. δολάρια.

Οικονομικοί αξιωματούχοι της G20, της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, εργάζονται για τα θέματα αυτά μαζί με παράγοντες του ΔΝΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου