Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδιο για επαναγορά ελληνικού χρέους


Από τον ANT1 online

Σχέδιο ευρείας επαναγοράς ελληνικού χρέους μέσω του EFSF επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στο Bloomberg και το οποίο αναφέρει ότι η επαναγορά του ελληνικού χρέους θα πρέπει να λάβει χώρα ταυτόχρονα με την εν εξελίξει ανταλλαγή ομολόγων. Το πρόγραμμα επαναγοράς θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους τους επενδυτές και να περιλαμβάνει το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το Bloomberg.


Το εσωτερικό έγγραφο αναφέρει ότι η επαναγορά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την ανταλλαγή ομολόγων, ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να επαναγοράσει το χρέος της μέσω βραχυπρόθεσμων τίτλων (discount bills) που θα εκδώσει το EFSF, όπως αναφέρει το κείμενο. Η διαδικασία δε θα πραγματοποιηθεί μέσω «Dutch auction», μια μορφή εξειδικευμένης δημοπρασίας, στην οποία καλύπτεται η ποσότητα που θέλει να απορροφήσει ο αγοραστής στην τιμή της υψηλότερης προσφοράς που χρειάζεται για να καλύψει τη ζητούμενη ποσότητα.

«Εάν η προσφορά είναι σε βραχυπρόθεσμους τίτλους του EFSF αντί για χρήματα, κάθε ομολογιούχος θα αποφασίσει για το πώς θα αποτιμήσει τους τίτλους αυτούς. Η διαδικασία των προσφορών θα γίνει με βάση το πόσους τίτλους του EFSF ζητά κάθε ομολογιούχος σε αντάλλαγμα για 100 ευρώ ελληνικού χρέους» αναφέρεται σχετικά.

Η επαναγορά χρέους, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 20 δισ. ευρώ, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση χρέους για την Ελλάδα σε σχέση με την ανταλλαγή ομολόγων, αναφέρει το έγγραφο.

Παράλληλα, άλλο εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε., που διέρρευσε στο ίδιο πρακτορείο, αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων ESM, ώστε να «φρενάρουν» την κρίση χρέους.

Η επιτάχυνση της σύστασης του ESM έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί προβλέπει διαδικασίες «κουρέματος» του χρέους των υπό ένταξη χωρών - μελών πριν από την υπαγωγή τους στο μηχανισμό.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα κόστους από μια σύσταση του ESM τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με το έγγραφο, το ESM θα έχει κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου