Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Eυρωομόλογο για πλούσιους προτείνει η Κομισιόν


Από την Deutsche Welle

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την έκδοση κοινού ομολόγου των χωρών με την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα - To Βερολίνο έσπευσε να απορρίψει την πρόταση

Σε συνέντευξή της προς τη γερμανική εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιβιάνε Ρέντινγκ προτείνει τη συγχώνευση των αγορών ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, δηλαδή όλων των χωρών που βαθμολογούνται με ΑΑΑ.


«Θα είχαμε τότε μια ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με ισχυρή ρευστότητα και υψηλή φερεγγυότητα» προσθέτει η ευρωπαία επίτροπος και διευκρινίζει ότι με τον τρόπο αυτόν θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών που απαιτείεται για την έκδοση του «ευρωομολόγου».

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, σε ένα δεύτερο βήμα τα χρήματα που θα διασφαλίζονται από τα ομόλογα των φερέγγυων χωρών θα χορηγούνται ως δάνεια στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Οι χώρες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας θα αναλαμβάνουν το ρίσκο ευθύνης που προκύπτει από μια τέτοια συναλλαγή και οι υπερχρεωμένες χώρες θα δανείζονται χρήματα με ευνοϊκότερους όρους.


Νέο όχι λέει η Γερμανία

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βερολίνου που απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της επιτρόπου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουμ, η απόρριψη της έκδοσης κοινών ομολόγων «ισχύει ανεξαρτήτως του ποιες επιμέρους ομάδες (χώρες) θα συμμετείχαν στο ευρωομόλογο». Όσο δεν υπάρχει σύγκλιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δεν είναι δυνατή η έκδοση κοινών ομολόγων, πρόσθεσε.

Σταμάτης Ασημένιος / DPA

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου