Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Στο τραπέζι «γενναίο» κούρεμα του χρέους


Από το Euro2day

Του Χρ. Κίτσιου

Ανοικτό είναι πια το ενδεχόμενο βαθύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους, με άμεση αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου καθώς εντείνονται οι πιέσεις, εντός και εκτός Ευρώπης, για να υπάρξει άμεσο πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ταυτόχρονη μείωση των απαιτήσεών τους, έναντι της Ελλάδος, έως και 50%.

Μετά τις χθεσινά «είπα - ξείπα» Βενιζέλου στο ενδεχόμενο, τη σκυτάλη σήμερα πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για τη φθινοπωρινή σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας.


«Θα με εξέπληττε αν άλλαζαν οι όροι για την εκταμίευση της δόσης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θα με εξέπληττε αν άλλαζαν οι όροι για το πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε διατυπώνοντας, κυνικά, αυτό που προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές εδώ και μερικές ημέρες.

Στο ενδεχόμενο αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος ανέφερε τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος με το καλύτερο εξ αυτών την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» 50%. Έσπευσε όμως να διευκρινίσει: «Είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».

Η αναφορά Βενιζέλου εκλήφθηκε από την αγορά ως προάγγελος επαναδιαπραγμάτευσης των όρων για το roll-over του ελληνικού χρέους, πυροδοτώντας σειρά αντιδράσεων, που επιχείρησε να «μαζέψει» ο Αντιπρόεδρος διαψεύδοντας τα σενάρια.

Πρακτικά ο κ. Βενιζέλος προέβη σε μια χλιαρή διάψευση επαναλαμβάνοντας απλά ότι η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Απέφυγε δηλαδή να διαψεύσει ότι θα συζητούσε η κυβέρνηση – και μάλιστα μετά χαράς – ενδεχόμενη πρόταση από την Ευρώπη για βαθύτερο κούρεμα του χρέους.

Παρότι παριστάμενοι βουλευτές διευκρίνισαν ότι δεν υπήρξε σαφής αναφορά Βενιζέλου σε σενάριο haircut του ελληνικού χρέους κατά 50%, οι αναφορές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις αγορές οι οποίες προεξοφλούν εδώ και αρκετές ημέρες ότι εντός των επομένων μηνών το ελληνικό χρέος θα περικοπεί κατά 50% επ’ ευκαιρία της ανάγκης άμεσης επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Αφού όλοι αφαιρούν ήδη από τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών το 50% και πλέον της έκθεσης τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ανοίγει ο δρόμος και για αντίστοιχο κούρεμα του ελληνικού χρέους» σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Βάσει των δηλώσεων Σόιμπλε, το πιθανότερο είναι να τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο τροποποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στο σκέλος του PSI για το ελληνικό χρέος και του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα». Να αυξηθεί, δηλαδή, η απομείωση της απαίτησης των ιδιωτών που συμμετέχουν στο roll over από ως 21% σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση των τόκων να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά περίπου 50%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπόλοιπο πλαίσιο θα παραμείνει ως έχει. Δηλαδή στο PSI θα ενταχθούν ομόλογα που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020, με αντίστοιχες των σημερινών επιλογές μετακύλισης ή ανταλλαγής.

Αγκάθι βέβαια για την τροποποίηση των όρων αποτελεί το γεγονός ότι το πακέτο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου έχουν ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια 4 χωρών μελών της Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.


Τι σημαίνει βαθύτερο κούρεμα στο roll over για τις ελληνικές τράπεζες

Τραπεζίτες με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοια σενάρια, επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητα για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε και η έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Αν τεθεί το ενδεχόμενο βαθύτερου κουρέματος, πάντως, από την Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να εγγράψουν υψηλότερες ζημιές για τα ομόλογα με τα οποία έχουν δηλώσει εθελοντικά ότι θα συμμετάσχουν στο PSI. Εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις περαιτέρω προβλέψεις που θα απαιτηθούν από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων που διενεργεί η BlackRock θα αυξήσει τον κίνδυνο κρατικοποίησης κάποιων τραπεζών.

Η συνολική ζημιά των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 15 δις ευρώ, αν το haircut για τα ομόλογα που λήγουν ως το 2020 φθάσει στο 40% ενώ για τις κυπριακές τράπεζες η επίπτωση παραμένει μικρή.

Την ίδια στιγμή, όμως, η αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που δεν συμμετέχουν στο roll over θα αυξηθεί, εφόσον το χρέος πέσει κάτω του 100% επί του ΑΕΠ και κριθεί από τις αγορές βιώσιμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου