Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

«Μεγαλύτερο EFSF θα πλήξει τις αξιολογήσεις»...


Από το Πρώτο Θέμα

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο ανάσα στους Ευρωπαίους για να αναδιατάξουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά η νέα «προειδοποίηση» του οίκου Standard and Poor's για ενδεχόμενη υποβάθμιση (επανέλεγχο το ονόμασαν) της υφιστάμενης πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών – μελών της Ευρωζώνης που θα συνδράμουν στην αύξηση των κονδυλίων που θα διαχειρισθεί τελικώς το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSF)!


Αυτή η προειδοποίηση ήρθε δια στόματος του επικεφαλής του τμήματος κρατικής ανάλυσης της Standard and Poor's, του κυρίου Ντέιβιντ Μπιρς, ο οποίος δήλωσε πως καίτοι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι αναλυτές πώς θα ενισχύσουν το EFSF οι Ευρωπαίοι και πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το μέτρο, πλην όμως το μόνο σίγουρο είναι πως ένα «μεγαλύτερο Ταμείο θα μπορούσε να έχει πιθανές πιστωτικές επιπλοκές με διάφορους τρόπους». Ακόμα και για τις κορυφαίες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κύριος Μπιρς τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν πως δεν μπορούν να διευρύνουν το EFSF χωρίς περιορισμούς. «Δεν υπάρχει φθηνή και ακίνδυνη προοπτική διεύρυνσης για τον EFSF πλέον». Ούτε καν για τη Γερμανία, για την οποία ο κορυφαίος αναλυτής της Standard and Poor's τόνισε ότι «η μοίρα της είναι συνδεδεμένη με αυτή των γειτόνων της»...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου