Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει!


Τρόικα και μνημονιακή λεηλασία ή στάση πληρωμών στο χρέος, έξοδος από το ευρώ και νέα προοδευτική πορεία!

Από την Iskra

Του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Η χώρα κάτω από την μπότα της μνημονιακής λεηλασίας δεν έχει κανένα μέλλον. Αντίθετα, κάτω από τον νεοαποικιακό ζυγό της τρόικας και των μνημονίων, η Ελλάδα θα λεηλατείται και θα καταστρέφεται βλέποντας το χρέος της συνεχώς να γιγαντώνεται, την ύφεση να βαθαίνει, τους ανέργους να γίνονται όλο και περισσότεροι από τους «απασχολήσιμους» και τις επενδύσεις να έχουν μετατραπεί σε μουσειακό είδος!


Σήμερα έχει γίνει καθήκον εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης η άμεση απαλλαγή της χώρας μας από τη θηλιά των μνημονίων, που συνεπιφέρουν ατελείωτα αρπακτικά πακέτα μέτρων. Και μιλάμε για απαλλαγή από την τρόικα και τα μνημόνια, γιατί η άποψη περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου του Α. Σαμαρά είναι τουλάχιστον κωμικοτραγική!

Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» μνημόνιο, αλλά, ακόμα χειρότερα, γιατί η όποια «επαναδιαπραγμάτευση», όπως έδειξαν οι πρόσφατοι «λεονταρισμοί» Βενιζέλου, θα καταστήσει πολύ πιο καταστρεπτικές τις εξελίξεις.

Το ίδιο δεν είναι υπαρκτές απέναντι στην τρόικα και τα μνημόνια οι λεγόμενες «ευρωπαϊκές» λύσεις, όπως τα αποκαλούμενα «ευρωομόλογα». Κι αυτό διότι η έκδοση ευρωομολόγων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας ή της ευρωπεριφέρειας μοιάζει απίθανη στο προβλεπτό μέλλον, αλλά και γιατί τα ίδια τα «ευρωομόλογα», ακόμα και αν γίνουν δυνατά, δεν θα δώσουν καμία ουσιαστική απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα και το πρόβλημα της ευρωζώνης.

Η απαλλαγή της χώρας μας από την τρόικα και τα μνημόνια, προκειμένου να ακολουθήσουμε μια νέα πορεία, απαιτεί μεγάλες τομές και ρήξεις.

Απαιτεί, πρώτα απ’ όλα, να κόψουμε τον «ομφάλιο λώρο» με τη χρηματοδότηση και τις δηλητηριώδεις «δόσεις» της τρόικας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την κήρυξη από τη χώρα μας στάσης πληρωμών επί του χρέους, με στόχο τη, χωρίς όρους, διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του.

Η στάση πληρωμών, όμως, της χώρας επί του χρέους έχει ως αναγκαίο συμπλήρωμα την έξοδο από το ευρώ και τη σύγκρουση με την Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής πορείας. Άλλωστε διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μια προοδευτική εθνική νομισματική πολιτική!

Αυτά σημαίνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από την τρόικα και ακύρωση των μνημονιακών κατασκευασμάτων χωρίς τη στάση πληρωμών επί του χρέους και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν θεμελιώδη αφετηρία μιας νέας ανεξάρτητης εθνικής πορείας και μιας νέας προοδευτικής πολιτικής με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα είναι:

● Τρόικα και μνημόνια, που συνεπάγονται την απόλυτη καταστροφή

● Ή στάση πληρωμών επί του χρέους και έξοδος από το ευρώ, ως αφετηρίες μιας νέας ανεξάρτητης προοδευτικής πορείας, προκειμένου να διασφαλιστεί θετική διέξοδος και ένα αύριο με ελπίδα.

Τρίτη πραγματική επιλογή δεν μπορεί να υπάρξει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου