Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μόνον η Ελλάδα συμπεριέλαβε αδιακρίτως όλες τις ΔΕΚΟ στο έλλειμμα


Από την Αυγή

Επί τρεις ώρες κατέθετε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις, εκτός από μία: Ποιες άλλες χώρες εφαρμόζουν τις ίδιες αρχές που ακολούθησε η Ελλάδα με αποτέλεσμα να «εκτοξεύσει» το έλλειμμά της; Τούτων δοθέντων οι εξελίξεις με την αποπομπή όλου του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ παίρνουν πολιτικές διαστάσεις και στην επιτροπή θα κληθεί και ο τ. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως και ο γενικός διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ.


Σήμερα επίσης θα καταθέσουν όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, ύστερα από πρωτοβουλία του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή και του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης), που υπέγραψαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και ο ανεξάρτητος Βαγγέλης Παπαχρήστος (έτσι συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 3/5 των μελών της επιτροπής που ορίζει ο κανονισμός).


Οι βουλευτές ζήτησαν ακόμη να τους δοθεί και το CD ROM που κατέθεσε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης στον ανακριτή, καθώς εκεί συμπεριλαμβάνεται η ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με παράγοντες της Eurostat.


Τυφλή υποταγή στις απαιτήσεις της Eurostat

Από τις μη απαντήσεις του Α. Γεωργίου φάνηκε ότι μόνο η Ελλάδα «προσφέρθηκε» να εφαρμόσει αρχές, όπως η εισαγωγή των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που είχαν αποτέλεσμα να μπει η χώρα στο Μνημόνιο. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έδινε ασαφείς απαντήσεις στο καίριο ερώτημα λέγοντας ότι «είναι ευρωπαϊκά κριτήρια, εφαρμόζονται και πρέπει να εφαρμόζονται» ή ότι τις εφαρμόζουν όλες οι χώρες που δεν έχουν αντιρρήσεις.

Εις μάτην η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου τον ρώτησε δύο φορές και του επεσήμανε ότι αυτές οι αρχές εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα και τη Νορβηγία. Ο Α. Γεωργίου απαντούσε με λόγια άλλων: «Έχω θέσει το ερώτημα στον επικεφαλής της Eurostat και μου είπε ότι εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες και εντάσσονται οι φορείς όταν εκπληρούν τα κριτήρια».

«Γιατί δεν φέρατε τη λίστα των άλλων στατιστικών αρχών που εφαρμόζουν το ίδιο πράγμα;» ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης. Για «εντεταλμένες και εντελλόμενες αρχές να μαγειρεύουν τα στοιχεία» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που θεωρεί ότι είναι «διαχρονικός κανόνας το μαγείρεμα των στοιχείων». «Τίθεται πολιτικό ζήτημα αν δεν υπάρχει ενιαία εφαρμογή» σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Ο Α. Γεωργίου υποστήριξε ότι εκείνος, όταν ανέλαβε στην ΕΛΣΤΑΤ (Αύγουστος 2010), βρήκε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6% και το ανέβασε στο 15,4%, ενώ το χρέος ήταν 115,1% του ΑΕΠ και πήγε στο 126,1%. Η αύξηση οφείλεται

στην αναταξινόμηση 17 δημοσίων επιχειρήσεων που διαπιστώθηκε ότι πληρούσαν τα κριτήρια σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών (η επίπτωση ήταν 0,74% του ελλείμματος),

στην αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (0,79% του ελλείμματος),

στον επανυπολογισμό των εσόδων των τόκων από τα ομόλογα των ταμείων που κρατά το κράτος και του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την ημερομηνία συνταξιοδότησης

● και στην εισαγωγή των συμφωνιών ανταλλαγών off market swaps (αύξησε το χρέος κατά 5,3 δισ. ευρώ). Το μεγαλύτερο swap είναι της Γκόλντμαν Σακς, που έγινε το 2001 και είχε επαναδιαπραγματευθεί 3 φορές.


Διαφωνία Γ. Στουρνάρα, Ν. Χριστοδουλάκη

Δίνοντας έμφαση στο θέμα των ΔΕΚΟ η Β. Παπανδρέου ρώτησε αν έγινε διαπραγμάτευση ώστε να μην περιληφθούν οι δημόσιοι φορείς στο έλλειμμα, αλλά ο Α. Γεωργίου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης. Θα κατακρήμνιζε τις τύχες της υπηρεσίας και της χώρας».

Όμως δεν απάντησε όταν βουλευτές (Μ. Βορίδης, Χρ. Σταϊκούρας) του επεσήμαναν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ερωτηματικά με την αναταξινόμηση και ότι ο πρ. υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης έγραψε πως η καταγραφή του χρέους πρέπει να γίνεται με την ίδια πρακτική, κάτι που δεν έγινε στην Ελλάδα.

Ο Α. Γεωργίου ισχυρίστηκε ότι «δώσαμε έμφαση στην άριστη συνεργασία με την Eurostat», που πλέον δεν θέτει αστερίσκους, και «τα στατιστικά μας στοιχεία έγιναν με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών συναλλαγών».

Ο Π. Κουρουπλής, που δήλωσε ότι «δεν υπήρξε πολιτική εμπλοκή» και πως ό,τι έγινε, έγινε μεταξύ Α. Γεωργίου και παραγόντων της Eurostat, κατήγγειλε ότι η ΕΛΣΤΑΤ, που είναι ανεξάρτητη αρχή, «δεχόταν καθ' υπαγόρευση οδηγίες από το εξωτερικό». Ανέφερε ότι στις 8 Οκτωβρίου ο Ραντερμάχερ με mail ζήτησε από τον Α. Γεωργίου να συνυπολογίζει στο έλλειμμα τις ΔΕΚΟ και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ανταποκρίθηκε θετικά μέσα σε δύο μέρες!


Π. Λαφαζάνης: Έγκλημα με δικομματική συναίνεση

Για «πελώριο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο» έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης υπενθυμίζοντας ότι ο Α. Γεωργίου επιλέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., παρά τις προειδοποιήσεις του ότι ήταν επί πολλά χρόνια ανώτερος υπάλληλος του ΔΝΤ.

«Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να βρίσκεται υπό την κηδεμονία της τρόικας για το έλλειμμα και να ορίζει ανώτερο υπάλληλο των κηδεμόνων της στην ΕΛΣΤΑΤ; Αυτό το έγκλημα διεπράχθη με δικομματική συναίνεση και απεκρύβη από τα μέσα ενημέρωσης» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Παπαδημούλης: Προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις των δανειστών

«Εγείρονται μεγάλα ερωτήματα αξιοπιστίας, θέμα greek statistics, ανεξαρτησίας και νομιμότητας από μέλη του Δ.Σ. Κατηγορείστε για ενός ανδρός αρχή και για υπερβολική προσαρμοστικότητα στις ερμηνείες και τις απαιτήσεις των δανειστών μας» υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνοντας ότι το Δ.Σ. έχει να συνεδριάσει από τον Μάρτιο, ενώ βάσει του νόμου οφείλει να συνεδριάζει κάθε μήνα.

Ο Α. Γεωργίου είπε πως με βάση τον κώδικα ορθής πρακτικής των ευρωπαϊκών στατιστικών είναι ο μόνος αρμόδιος να εκδίδει στατιστικές, ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί με το Δ.Σ. όταν διαπίστωσε ότι μέλη του φέρονται να υποκλέπτουν τα mail του και να τα διοχετεύουν στον Τύπο, ενώ είχε ενημερώσει για το θέμα τους υπουργούς Οικονομικών και τον πρόεδρο της Βουλής.

«Το Ευαγγέλιό σας είναι ο ελληνικός νόμος, όχι ο κώδικας ορθής πρακτικής» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης σημειώνοντας ότι έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον ΔΣΑ.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε στην κλήση Παπακωνσταντίνου, με τον Ανδρέα Μακρυπίδη να διαπιστώνει «βιασύνη κάποιων να στήσουμε πρόωρη εξεταστική και ανακριτική επιτροπή μέσω της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων» και να θεωρεί ότι είναι άλλο η ΕΛΣΤΑΤ και άλλο η πολιτική ηγεσία και τον Κώστα Γείτονα να δηλώνει ότι «δεν είμαστε εξεταστική επιτροπή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου