Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ρήγμα στη διάσωση της Ελλάδας


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Peter Spiegel (Βρυξέλλες) και Quentin Peel (Βερολίνο)

Ρήγμα έχει ανοίξει στην ευρωζώνη όσον αφορά τους όρους του δεύτερου πακέτου στήριξης 109 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με επτά από τα 17 μέλη της ένωσης να ζητούν να επωμιστούν οι ιδιώτες πιστωτές μεγαλύτερη απομείωση στα ελληνικά ομόλογά τους, σύμφωνα με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η διάσταση απόψεων προκύπτει εξαιτίας κλιμακούμενων φόβων ότι οι δανειακές ανάγκες της Αθήνας είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο είχε εκτιμηθεί δύο μήνες πριν. Και απειλεί να διαταράξει την ήδη επίπονη συμφωνία που συζητήθηκε με τους ιδιώτες ομολογιούχους τον Ιούλιο.


Αν και οι «σκληροπυρηνικοί» στη Γερμανία και στην Ολλανδία έχουν ηγηθεί της απαίτησης να υποστεί μεγαλύτερες απώλειες ο ιδιωτικός τομέας, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση. Φοβούνται ότι, αν ξανανοίξει η συμφωνία για τα ομόλογα, θα προκληθεί νέο ξεπούλημα μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν μεγάλα ανοίγματα στην Ελλάδα και σε άλλα περιφερειακά ομόλογα.

Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών καταγράφουν ράλι τις τελευταίες ημέρες μετά τις ενδείξεις ότι η ευρωζώνη ετοιμάζεται να αυξήσει τα δανειακά πυρομαχικά των 440 δισ. ευρώ του EFSF, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες θα μπορεί να διοχετεύει κεφάλαια στις τράπεζες της ευρωζώνης και να αγοράζει εθνικά ομόλογα.

Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου προέτρεψε τους Γερμανούς να αναγνωρίσουν την «υπεράνθρωπη προσπάθεια» που καταβάλλει η χώρα για να επιβάλει μέτρα δραστικής λιτότητας μέσα σε περιβάλλον βαθύτερης ύφεσης. «Εγγυώμαι ότι η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει σε όλες τις δεσμεύσεις της» είπε.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων όσον αφορά την πρόταση να ανοίξει ξανά η συμφωνία με τους ομολογιούχους, που θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και νωρίτερα. Ακόμη και εντός της Γερμανίας οι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι για το αν πρέπει να πιεστούν οι ιδιώτες πιστωτές σε μεγαλύτερο «κούρεμα».

«Στη Γερμανία υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί και οι μετριοπαθείς» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αυτή είναι η θέση των σκληρών».

Το Βερολίνο από παλιά ήθελε να συμβάλουν περισσότερο οι ιδιώτες στη νέα διάσωση, αλλά τώρα η γερμανική επιμονή έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τις πηγές των FT. Οι υπουργοί Οικονομικών ήλπιζαν αρχικώς να έχει επικυρωθεί η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα τη Δευτέρα, αλλά τώρα η απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι την έκτακτη σύνοδο σε δύο εβδομάδες.

Το Βερολίνο αναμένεται εν τέλει να εγκρίνει τη δόση. Αλλά ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένοι Γερμανοί ρυθμιστές θέλουν στη συνέχεια οι τράπεζες να υποστούν μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ομόλογά τους ή να επαναδιαπραγματευτούν bond swaps, ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης στις αξίες των ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο και μετά.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας του Ιουλίου, οι ομολογιούχοι συμφώνησαν να ανταλλάξουν περίπου 135 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν έως το 2020 με νέα ομόλογα, τα οποία καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποπληρωθούν έπειτα από δεκαετίες. Η συμφωνία αυτή ενέχει «κούρεμα» 21% για τους ομολογιούχους, αλλά τώρα οι Γερμανοί λένε ότι υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν μια συμφωνία που ήταν πολύ ευνοϊκή προς τις τράπεζες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου