Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Το ΔΝΤ επί 53 χρόνια «σώζει» το έρμο Πακιστάν


Από την Ελευθεροτυπία

Της Νεφέλης Τζανετάκου

Στη δίνη ξένων παρεμβάσεων, και δη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παραδέρνει εδώ και 53 χρόνια το Πακιστάν. Θύμα, όπως αποδεικνύεται, των δημοσιονομικών επιταγών των ξένων δανειστών, αλλά και της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, φαίνεται πως οδηγείται εκ νέου στην «ευημερία» που προσφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Και αυτό παρά τα όσα γνωστοποίησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης πριν από λίγες μόλις ημέρες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών του Πακιστάν, ότι το Ισλαμαμπάντ δεν σκοπεύει να ζητήσει νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε θα επιδιώξει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα πληρωμών.


Όπως επισημαίνουν τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, «τα πολιτικά τερτίπια ορισμένες φορές υπερισχύουν της κοινής λογικής».

Η παραπάνω δήλωση έγινε απλώς διότι αφενός η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, αφετέρου το Ισλαμαμπάντ απέτυχε στην εφαρμογή του προηγούμενου προγράμματος, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο «φρέσκο» πρόγραμμα.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης συναντώνται σήμερα και έως τη Δευτέρα με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να οριοθετηθούν τα νέα μέτρα που το Πακιστάν θα κληθεί να λάβει το προσεχές διάστημα.

Μεταξύ άλλων επιβάλλεται η υιοθέτηση εκείνων των κατευθυντήριων γραμμών που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και η αναδιάρθρωση του κλάδου της ενέργειας.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι το ΔΝΤ έχει αναστείλει τη δανειοδότηση προς το παρόν του Πακιστάν (εκκρεμεί η «απασφάλιση» των δύο δόσεων από το τελευταίο δάνειο, ύψους 3,4 δισ. δολαρίων), καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2012, η πακιστανική κυβέρνηση υποχρεούται να ξεκινήσει την αποπληρωμή στο ΔΝΤ του τρέχοντος δανείου, για τον λόγο αυτό επείγει η λήψη νέων δανείων για να αντεπεξέλθει.

Το Πακιστάν έλαβε το πρώτο του δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 1958.

Ύστερα από 53 χρόνια «κοινής» πορείας, το Ισλαμαμπάντ χρωστά σήμερα στους δανειστές του 60,116 δισ. δολάρια, το δημοσιονομικό χρέος της χώρας εκτιμάται στα 56,315 δισ. δολάρια, η ανεργία υπολογίζεται στο 7,3%, ενώ τα 43 εκατ. από τα 185 εκατ. του πληθυσμού ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Υπήρξαν βέβαια και περίοδοι που η χώρα δεν κατέφυγε στον εξωτερικό δανεισμό.


Δεν τους δίνουν τη δόση τους

Το ΔΝΤ, ωστόσο, προσέφερε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια την «υποστήριξή» του στο Πακιστάν, ακόμη και κατά τη «διακυβέρνηση» των δικτατόρων Μοχάμαντ Ζία - Ουλ Χακ (1977-1988) και Περβέζ Μουσάραφ (1999-2008).

Σημειώνεται ότι το Πακιστάν λαμβάνει εξωτερική βοήθεια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο (αναλυτές επισημαίνουν ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας στο Πακιστάν δεν πρόκειται για «διόλου τυχαίο γεγονός», καθώς «κατέχει από γεωστρατηγική άποψη πολύ σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη»), ενώ λόγω του ότι έχει πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες τα τελευταία δύο χρόνια έχει ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της τρέχουσας σύμβασης που έχει συνάψει με το ΔΝΤ και τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου