Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Θα καθυστερήσει η έκτη δόση


Αλλά θα ενεργοποιηθεί ταχύτερα ο EFSF. Υπό όρους η επιστροφή της τρόικας

Από τη SofokleousIn

Διφορούμενα είναι τα συμπεράσματα της διήμερης διάσκεψης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον όπου υπήρξε άλλη μια συμφωνία επί της αρχής για συντονισμένη παγκόσμια δράση κατά της κρίσης από τους δύο οργανισμούς και αντίστοιχες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Από την άλλη πλευρά το τετ - α - τετ Βενιζέλου - Λαγκάρντ μετεατράπηκε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Τόμσεν και με αντικείμενο τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικα στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη σύγκρουση της κυβέρνησης με το κλιμάκιο ελέγχου και τις επιπλοκές για την εκταμίευση της έκτης δόσης.


Λάδι στη φωτιά που προσπάθησαν να σβήσουν κυβέρνηση και τρόικα έριξε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών ο οποίος διεμήνυσε ότι η 6η δόση ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω καθώς οι έλεγχοι είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων και δεν τίθεται θέμα πληρωμής της δόσης χωρίς πλήρη και ενδελεχή έλεγχο της οικονομίας και της αποδοτικότητας των νέων μέτρων.

Στα θετικά της συνόδου μπορεί να καταμετρηθεί και η πρόθεση για ταχύτερη ενεργοποίηση του EFSF και ίσως η αύξηση των κονδυλίων ώστε να θωρακιστεί η Ευρώπη. Επί του θέματος όμως τοποθετήθηκε αρχικά ο Σόιμπλε δίνοντας την εντύπωση της ενεργοποίησης του μηχανισμού για την απορρόφηση των κραδασμών και εν συνεχεία η Εμέρκελ η οποία άφησε να εννοηθεί πως θα ενεργοποιηθει ο EFSF αλλά παράλληλα θα τεθεί σε ευρωπαϊκή καραντίνα η Ελλάδα ώστε να μην περάσουν οι συνέπειες μια ενδεχόμενης στάσης πληρωμών στις υπόλοιπες χώρες.

Ενώ λοιπόν το κλίμα βελτιώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις δηλώσεις προθέσεων και της δράσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και της υιοθέτησης της αναπτυξιακής συνταγής έναντι της υφεσιακής-δημοσιονομικού συμμαζέματος που προέκρινε η Γερμανία, το πολεμικό κλίμα που συντηρείται γύρω από την Ελλάδα δεν επιτρέπει την ανατροπή του αρνητικού σκηνικού που διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.


Η τρόικα

Ο Ευ. Βενιζέλος χρειάστηκε να απολογηθεί για τον «καυγά» με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας και να συμφωνήσει στους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ για την επιστροφή τους. Παράλληλα επισφραγίστηκε η διαπραγματευτική ήττα καθώς δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική πλευρά δεν θεωρούνται a priori ούτε σωστά ούτε αποδοτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου