Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Σε κατάσταση συναγερμού η Αθήνα


Από το Euro2day

Βρότσλαβ, Πολωνία. Ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Συνθήκες απόλυτου συναγερμού επικρατούν στην κυβέρνηση μετά το Eurogroup. Το κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ. Οι δανειστές δυσπιστούν για την ικανότητα της χώρας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις αλλά και για το εάν διορθωτικές κινήσεις όπως η επιβολή του τέλους για τα ακίνητα θα φέρουν τα έσοδα που απαιτούνται.

Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα ακυρώνοντας κρίσιμο ταξίδι στις ΗΠΑ προκειμένου να είναι παρόν την επόμενη εβδομάδα που θα είναι κρίσιμη.


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, «επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ».

Ο μεγάλος φόβος της Αθήνας είναι ότι οι εξελίξεις και η δυσπιστία των δανειστών για την ικανότητα της χώρας να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί θα οδηγήσει σε αλλαγή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά την Ελλάδα και το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Ο πρώτος μεγάλος σκόπελος είναι η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας μεταξύ Βενιζέλου - τρόικας. Σε αυτή θα ξεκαθαριστεί το εάν Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ αρκούνται σε όσα μέτρα έχουν έως τώρα αποφασιστεί και τι επιπλέον θα ζητήσουν.

Στα αυτιά των Ευρωπαίων έφτασαν γρήγορα οι αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν στην Αθήνα για το τέλος στα ακίνητα και εκφράζονται ήδη ενστάσεις για το κατά πόσο θα συγκεντρωθούν τα ποσά που απαιτούνται. Άλλωστε, δεδομένης της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας, τα εισπρακτικά μέτρα δεν «περπατάνε εύκολα».

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται τεράστιες πιέσεις για άγριο «ψαλίδι» στον δημόσιο τομέα. Στο πακέτο των αιτημάτων περιλαμβάνονται η ένταξη περισσότερων υπαλλήλων σε εργασιακή εφεδρεία, κλείσιμο φορέων και απολύσεις προσωπικού και ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις.

Όπως αποδείχθηκε ήταν ένα πολύ δύσκολο Εurogroup για τον υπουργό οικονομικών Ε. Βενιζέλο. Έπρεπε να εξηγήσει ξανά και ξανά ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να λάβει κι άλλα μέτρα εάν η τρόικα το αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα.

Οι στόχοι του ελλείμματος παραμένουν οι ίδιοι αν και αναπόφευκτα θα υπάρξει μια μικρή αναπροσαρμογή στον στόχο λόγω της υψηλότερης ύφεσης, όμως σε απόλυτους αριθμούς το όριο παραμένει το ίδιο.

Το παράθυρο για νέα μέτρα άφησε... «ορθάνοικτο» ο κ. Βενιζέλος και με δηλώσεις του το μεσημέρι του Σαββάτου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το τέλος που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ:

«Η επιβολή του τέλους αυτού είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να φτάσουμε στο επίπεδο ελλείμματος που απαιτείται, για να προστατεύσουμε τη χώρα, τα εισοδήματα, τις περιουσίες, τα επιτεύγματα.

Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν τώρα αντίσταση και υπονομεύουν την αποδοτικότητα του μέτρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταίροι μας να αναγκαστούν να μετρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα την αποδοτικότητα του μέτρου αυτού και άρα, εάν αυτό συμβεί, να πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να μην καθυστερεί άλλο η επικύρωση της απόφασης της 21ης Ιουλίου όμως κάποιες χώρες δεν βιάζονται και επιμένουν να διαπραγματεύονται το θέμα των εγγυήσεων και έτσι η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με τους όρους του παλαιού δανείου.

Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις πως το θέμα θα λήξει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η διαδικασία επικύρωσης ίσως τραβήξει περισσότερο. Η στασιμότητα στους ελέγχους της τρόικας προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να τρέξει να προλάβει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Για τις εξελίξεις ο κ. Βενιζέλος είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Κάθε μέρα καθυστέρησης φέρνει όλο και πιο κοντά την στάση πληρωμών του δημοσίου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Φ. Σαχινίδη στα μέσα Οκτωβρίου τελειώνουν τα διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία.

Όπως είχε αποκαλύψει το euro2day, υπάρχουν νομικές δυσκολίες στην εκταμίευση της 6 δόσης γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για να δώσουν το «πράσινο φως» και αποφάσισαν να περιμένουν το πόρισμα της τρόικας για να αποφασίσουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΔΝΤ, ενώ ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζ.C. Juncker, δήλωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο, επαναλαμβάνοντας ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμη.

Η πίεση από την Ευρώπη κλιμακώνεται καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθούν την παραμικρή απόκλιση από τους στόχους και απαιτούν νέα μέτρα αν δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα που ξεκινά από τα ίδια τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους.

Στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την Δευτέρα, ο υπουργός οικονομικών θα καθορίσει με την τρόικα το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί μετά και τα αποτελέσματα του συμβουλίου του Eurogroup. Σε αυτή θα φανεί και το κατά πόσο οι δανειστές πείθονται ότι τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα επαρκούν.


Οι εγγυήσεις

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως στην τελευταία φάση της συνεδρίασης του Eurogroup συζητήθηκε το πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία.

Στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φινλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ (σ.σ.: οι χώρες που θα πάρουν εγγύηση να έχουν μικρότερη συμμετοχή στα κέρδη του EFSF).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Eurogroup διατυπώθηκε ξανά η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φινλανδία, στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του Εuroworking Group, να βρουν μία λύση, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να έχει κόστος, γιατί είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις. Θέλουν δηλαδή να αποτρέψουν την παροχή εγγυήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος τόνισε στο Eurogroup ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων όταν υπάρχουν εκκρεμότητες.


Στο επίκεντρο και το EFSF

Σημειώνεται ότι στην Πολωνία βρέθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner. Σύμφωνα με την Αυστριακή ομόλογό του, ο κ. Geithner απηύθυνε έκκληση στις χώρες της ευρωζώνης να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια (σ.σ.: στο EFSF) για αποφυγή της αποσταθεροποίησης. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε του απάντησε ότι θα είναι δύσκολο να «φορτωθούν» με νέα οικονομικά βάρη οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους δημοσιογράφους η κ. Fekter, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ τάχθηκε εναντίον ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία για σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις κυρώσεις στα κράτη - μέλη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Ο ρυθμός δημοσιονομικής σύγκλισης θα πρέπει να αντανακλά τη θέση της κάθε χώρας στο ζήτημα», σημείωσε μεταξύ άλλων.



O. Rehn: Η μπάλα τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική αποφασιστικότητα στην προσπάθεια να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, δήλωσε o κ. O. Rehn, μεταδίδει το Reuters. Σημείωσε επίσης ότι τα κοινοβούλια της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου ενέκριναν τις αλλαγές στο EFSF.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος, «η μπάλα πλέον είναι στο ελληνικό γήπεδο». «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα εξαρτάται από την πολιτική βούληση της χώρας να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους που έχει συμφωνήσει», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το ευρωομόλογο, ο κ. Rehn σημείωσε ότι το πρώτο βήμα είναι η τεχνική έκθεση που θα παρουσιάσει η Κομισιόν. Ωστόσο, ανέφερε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγων είναι η μεγαλύτερη ισχυροποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. «Σε διαφορετική περίπτωση, τα ευρωομόλογα θα γίνουν junk bonds» υπογράμμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου