Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Άστεγοι, η νέα «γενιά» των Ελλήνων


Από το News247

Της Μαρίνας Χατζηδημητρίου

Δεν έχουν «που την κεφαλήν κλίναι» οι νέες γενιές στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με το Reuters οι άστεγοι αυξάνονται δραματικά. Το δημοσίευμα παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ με ιστορίες συμπολιτών μας οι οποίοι είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάζει άρδην η ζωή τους.

Ο Πέτρος Παπαδόπουλος είναι ένας από αυτούς. Ο 40χρονος μέχρι πρότινος ήταν σεφ και έχει μαγειρέψει επί 18 χρόνια μουσακά και άλλα παραδοσιακά εδέσματα της χώρας μας σε πολλά εστιατόρια της Ελλάδας. Τώρα μαγειρεύει για 50 άτομα σε ένα καταφύγιο αστέγων.


Το όνομα που έδωσε στο πρακτορείο ειδήσεων, όπως τονίζει, είναι ψεύτικο καθώς δεν θέλει συγγενείς και φίλοι του να μάθουν σε τι κατάσταση βρίσκεται. Το 2010 απολύθηκε και, μη μπορώντας να αποπληρώσει ένα δάνειο που είχε πάρει, έχασε και το σπίτι του και κατέληξε να γυρνά στους δρόμους. «Ένιωσα σαν να πρωταγωνιστώ σε ταινία» δήλωσε προσθέτοντας πως η ζωή του πήρε στροφή 180 μοιρών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί 20%-25% τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια χώρα όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων, τονίζει το Reuters, μένει ακόμα με τους γονείς του και συνήθως οι συντάξεις των παππούδων στηρίζουν τις νέες οικογένειες.

«Δεν περίμενα ποτέ πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σε μένα», σημειώνει ο 40χρονος, λέγοντας πως αργότερα κατάλαβε πως το να περάσεις στην απέναντι όχθη μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί στον καθένα.

«Ο πληθυσμός των αστέγων έχει αλλάξει», δήλωσε ο Άρης Βιολαντζής, ψυχολόγος στην ΜΚΟ Κλίμακα. «Είναι συνήθως μεσήλικοι, στην παραγωγική τους ηλικία, που σκέφτονταν ότι όλα πήγαιναν καλά και έκαναν τις σωστές κινήσεις».

Η Κλίμακα υπολογίζει ότι ο πληθυσμός που ζει στους δρόμους στην Ελλάδα έχει αυξηθεί 17.000-20.000 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια. Η υπηρεσία του δήμου Αθηναίων για τους αστέγους, όπου δεκάδες σχηματίζουν ουρά κάθε μέρα για ένα γεύμα, επίσης αναφέρει μια άνοδο της τάξης του 15-20%.

Η φτώχεια έχει αυξηθεί αισθητά στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται σε υπνόσακους, σε σοκάκια και ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα. Με την ανεργία να φτάνει στο 16%, οι νέοι άστεγοι προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

«Η οικογένεια και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι που συνολικά υποφέρουν... δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, είναι σαν κάθε άνθρωπος να είναι μόνος του» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βιολαντζής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου