Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά θάνατον


Από Τα Νέα

Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Τον Οκτώβριο 2010 και έπειτα από μακρά ασθένεια, η κυρία Μαρία αποδήμησε εις Κύριον. Φίλοι και συγγενείς τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία. Αιωνία της η μνήμη.

Τυπικοί και νοικοκύρηδες οι δικοί της συμπλήρωσαν λίγο αργότερα και φορολογική δήλωση για τα εισοδήματά της έως την ημέρα του θανάτου. Έτσι ορίζει ο νόμος. Βγήκε μια επιστροφή διακόσια πενήντα ευρώ, δεν έδωσαν συνέχεια.

Σεπτέμβριος 2011. Έκπληκτοι οι συγγενείς της αειμνήστου παρέλαβαν εκκαθαριστικό για έκτακτη εισφορά της κυρίας Μαρίας που έχει πεθάνει έναν χρόνο νωρίτερα.


Υπέθεσαν ότι πρόκειται για λάθος. Και ότι κάποιο λογισμικό του υπουργείου Οικονομικών δεν πληροφορήθηκε εγκαίρως πως η πεφιλημένη έχει εγκαταλείψει από έτους τον μάταιο τούτο κόσμο.


Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Πήραν τηλέφωνο την οικεία Οικονομική Εφορία να γνωστοποιήσουν το γεγονός και να βρουν το δίκιο της αειμνήστου.

– Ξέρετε υπάρχει ένα πρόβλημα με την έκτακτη εισφορά.

– Τι πρόβλημα; ρώτησε με ενδιαφέρον ο αρμόδιος.

– Έφτασε εκκαθαριστικό για να πληρώσει η μητέρα μας.

– Και λοιπόν; ξαναρώτησε ο αρμόδιος.

– Μα η μητέρα μας έχει πεθάνει πριν από έναν χρόνο!

– Και λοιπόν; επανέλαβε ο αρμόδιος.

– Πώς μπορεί να πληρώσει έκτακτη εισφορά αφού έχει πεθάνει; Μπορείς να βάζεις εισφορές στους νεκρούς;

– Και γιατί να μην πληρώνουν εισφορές οι νεκροί αφού είχαν εισοδήματα όσο ζούσαν; απόρησε με τη σειρά του ο αρμόδιος. Ποιος είπε ότι οι νεκροί εξαιρούνται των μέτρων;

Όντως. Κανένας δεν το έχει πει. Σε κανένα Υπουργικό Συμβούλιο, σε καμία δημόσια παρέμβαση υπουργών ή υφυπουργών, σε καμία δήλωση του Πρωθυπουργού δεν έχει διευκρινιστεί ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται σε όσους έχουν αναχωρήσει για τας αιωνίους μονάς. Και επειδή δεν εξαιρούνται, να κόψουν τον λαιμό τους να πληρώσουν – είτε από τον Παράδεισο είτε από την Κόλαση, πρόβλημά τους...

Ταπεινωμένοι οι συγγενείς της κυρίας Μαρίας κατέβασαν το ακουστικό. Εδώ σταματάει η ιστορία που μου διηγήθηκαν οι ίδιοι. Δεν ξέρω τι έγινε στη συνέχεια ούτε αν η αείμνηστος βρήκε τρόπο να τακτοποιήσει τις φορολογικές εκκρεμότητές της.

Μεταφέρω το περιστατικό, όμως, διότι είμαι βέβαιος ότι δεν είναι μεμονωμένο και ότι ανταποκρίνεται πλήρως στο νέο πνεύμα της φορολογικής πολιτικής.

Όταν στον πολίτη επιβάλλεται ύψος καταναλωτικών δαπανών και όταν του ζητούν να τεκμηριώσει τι καταναλώνει και τι αποταμιεύει (σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών), δεν βλέπω γιατί από την εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να εξαιρεθούν οι τεθνεώτες.

Έχω απλώς μια απορία. Πώς θα μαζεύουν αποδείξεις στον Παράδεισο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου