Από τον ANT1 online
Διάλογος κωφών έγινε το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, όπου τα κράτη μέλη του ΔΝΤ κλήθηκαν να κάνουν μια κοινή «διάγνωση» για τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία προκαλεί αναταραχή ανά τον πλανήτη, ιδίως όμως στη Δύση, σημειώνει στην ανταπόκρισή του το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι Ευρωπαίοι διακήρυξαν ότι «η στρατηγική τους έναντι της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι η ενδεδειγμένη», οι Αμερικανοί όμως επιθυμούν «να γίνουν από αυτούς ακόμα περισσότερα πράγματα», με τους Βραζιλιάνους να διαπιστώνουν ότι «αμφότεροι είναι στην πραγματικότητα ανοχύρωτοι σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική φάση».
Σε «λυπηρές επιπτώσεις», που απορρέουν από την επιβάρυνση της κρίσης στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις νομισματικές - οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε επιπλέον μέτρα ώστε να αποτραπεί μια ακόμα σοβαρότερη διάδοση της κρίσης. «Η απειλή για έναν "καταρράκτη" από στάσεις πληρωμών και συνωστισμούς στις τράπεζες, για έναν καταστροφικό κίνδυνο, θα πρέπει οπωσδήποτε να εκλείψει, διαφορετικά θα υπονομευθούν οι όποιες προσπάθειες γίνονται στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.
«Η δική μου ελπίδα είναι τουλάχιστον να καταλήξουμε σε μια κοινή "διάγνωση" για αυτά τα προβλήματα δήλωσε – με πνεύμα σαφώς συναινετικό – η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Υπέρ «σημαντικών επιπλέον πόρων και πλέον αξιόπιστων μηχανισμών ώστε να αποτραπεί η διάδοση κι η προοπτική τα δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων κρατών να υπονομεύσουν την πορεία σε όλη τη ζώνη» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τάχθηκε ο γ.γ. του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.
«Ας αναλογιστεί η ευρωζώνη, πόσο κρίσιμο ρόλο έχει» προέτρεψε τέλος στη δική του παρέμβαση ο υπουργός των Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα.
Ο εκπρόσωπος της λατινοαμερικανικής χώρας επισήμανε πως «στο παρελθόν προγράμματα του ΔΝΤ απέτυχαν» και άφησε να εννοηθεί ότι ευνοεί μια αποτελεσματικότερη αμερικανική παρέμβαση, αλλά και δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε η κρίση αυτή να τιθασευτεί.
«Πάντως, οι πλουσιοπάροχες νομισματικές πολιτικές, από τα κράτη που έχουν τα λεγόμενα αποθεματικά νομίσματα, λίγο συνεισέφεραν κατ' εμέ στην οικονομική ανάκαμψη» υπογράμμισε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου