Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ανεφάρμοστο το μοντέλο Brady για την Ελλάδα


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Richard Milne και Stefan Wagstyl

Το σχέδιο Brady, στο οποίο βασίστηκε η διάσωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1990, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ίδιο τον αρχιτέκτονα του σχεδίου.

Ο κ. Nicolas Brady, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε στους Financial Times ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν έχουν την απαιτούμενη ανάπτυξη για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο και καμία από τις λύσεις που έχουν προς το παρόν τεθεί επί τάπητος δεν αφορά πραγματική μείωση του χρέους.


Η ευρωπαϊκή εκδοχή του σχεδίου Brady έχει κατά καιρούς προταθεί από πολλούς αναλυτές ως ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους – εκ των οποίων ο Αμερικανός οικονομολόγος Barry Eichengreen και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Kenneth Rogoff.

Το σχέδιο Brady εφαρμόστηκε επτά χρόνια αφότου ξέσπασε η κρίση στη Λατινική Αμερική το 1982 και επέβαλε ζημίες για τους κατόχους ομολόγων της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Ουρουγουάης. Εκδόθηκαν νέα ομόλογα, που έγιναν γνωστά ως Brady Bonds, με τη στήριξη των αμερικανικών treasuries, που δεν είχαν επιτόκιο.

Κάτι παρόμοιο προτείνεται τώρα από τις τράπεζες για τα ελληνικά ομόλογα. Να εκδοθεί νέο ελληνικό χρέος, το οποίο θα καλύπτεται από ένα ομόλογο ευρωπαϊκού θεσμού με μηδενικό επιτόκιο. Εάν η Αθήνα κηρύξει στάση πληρωμών, οι επενδυτές θα χάσουν το κουπόνι ή την καταβολή επιτοκίου.

«Όταν εφαρμόσαμε το σχέδιο Brady στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Λατινική Αμερική βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης», δηλώνει ο κ. Brady και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν αναπτύσσονται».

Αντιθέτως, η Ελλάδα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση, καθώς η παραγωγή της έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά περίπου 12%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη κινδυνεύει να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία.

Η Γερμανία αμετακίνητα υποστηρίζει ότι η απάντηση στα προβλήματα της ευρωζώνης είναι η δημοσιονομική λιτότητα και καλεί τις χώρες της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ισπανίας, να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσουν τη φορολογία. «Δεν νομίζω ότι η λιτότητα είναι η λύση» δηλώνει ο κ. Brady και συμπληρώνει: «Θα έπρεπε να σκέφτονται περισσότερο την ανάπτυξη».

Ο 81χρονος πλέον κ. Brady – που εξακολουθεί να προεδρεύει της εταιρείας private equity Darby – υποστήριξε επίσης πως ο σχεδιασμός στη Λατινική Αμερική βασίστηκε στη μείωση του χρέους, ενώ αντιθέτως με το δεύτερο πακέτο ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο.

«Αυτό που θα έπρεπε να δουν είναι να χειριστούν το θέμα της φερεγγυότητας», υποστήριξε ο κ. Brady και συμπλήρωσε: «Προς το παρόν μήπως συζητάμε μόνο το πώς θα χαροποιήσουμε για λίγο τις αγορές;».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου