Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η ισπανική αγορά κατοικίας εντείνει την ευρωκρίση


Από το XrimaNews

Η Ισπανία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μία ισχυρή αγορά κατοικίας ώστε να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας της, αλλά τα νέα στοιχεία για τις τιμές κατοικιών στη χώρα, που βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των αγορών, φανερώνει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά αρνητική.

Μέχρι στιγμής το 2011 οι τιμές κατοικιών έχουν καταγράψει ετήσια πτώση της τάξης του 5,1%, ποσοστό που είναι το 5ο μεγαλύτερο φέτος στον κόσμο και βάζει την ισπανική αγορά στο «τοπ 5» των χειρότερων του κόσμου. Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών οι τιμές έχουν βυθιστεί κατά 3,9% ενώ το τελευταίο τρίμηνο η πτώση είναι 1,4%.


Η συνεχιζόμενη πτώση στην αγορά κατοικίας επιδεινώνει το πρόβλημα των επισφαλειών και των ιδιωτικών πτωχεύσεων και συνάμα κλιμακώνει την πίεση στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο, ήδη, με βάση διεθνείς εκθέσεις, χρειάζεται περί τα 100 δισ. σε επανακεφαλαιοποιήσεις προκειμένου να μην καταρρεύσει.

Η πτώση των τιμών, παράλληλα, οδηγεί στη συρρίκνωση του κλάδου κατασκευών και επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα ανεργίας, ενώ στερεί από τη χώρα έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξής της.

Όπως και στις ΗΠΑ, χωρίς μία σαφή και ουσιαστική ανάρρωση της ισπανικής αγοράς κατοικίας θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ουσιαστική ανάρρωση και έτσι αποφυγή επιδείνωσης της κρίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου