Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη»


Από την Καθημερινή

Ο πρόεδρος του αδελφού κόμματος της παράταξης της Μέρκελ (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ταυτόχρονα ο κ. Ζεεχόφερ υπερασπίζεται τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που έθεσε ζήτημα ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας ερχόμενος σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.


«Μέχρι τώρα ξέρω τον Ρέσλερ ως ανεκτικό υπερασπιστή της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνει κανείς τις κακές εξελίξεις στην Ευρώπη και δεν θα προσπαθεί να βρει μια λύση», λέει ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», στο τεύχος που κυκλοφορεί αύριο.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εύχεται να ευοδωθούν οι προσπάθειες διάσωσης της χώρας. «Αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση και Βουλή δεν θέλουν ή δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μας αναγκάσουν οι χρηματαγορές να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Τότε θα πρέπει να είναι εφικτή ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», σημειώνει ο κ. Ζεεχόφερ.

Ο πρόεδρος του CSU Βαυαρίας – είναι το τρίτο κόμμα στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου – δεν συμμερίζεται επίσης την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ ότι «αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη». «Όχι, δεν βλέπω τέτοια συνάφεια. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή ιδέα είναι πολύ ισχυρή. Ζει και είναι ανεπίστρεπτη» λέει ο κ. Ζεεχόφερ.

Ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε «Ηνωμένες Πολιτείες» της Ευρώπης. «Το πρόβλημα είναι η υπερχρέωση ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης και όχι το ότι οι Βρυξέλλες έχουν λίγες Υπηρεσίες», λέει ο κ. Ζεεχόφερ ζητώντας να τερματιστεί η «περιττή» συζήτηση για τις «Ηνωμένες Πολιτείες» της Ευρώπης.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου