Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η μέθη του Βερολίνου


Από Το Βήμα

Του Γιώργου Μαλούχου

Τελικά είναι εντυπωσιακό πόσο ελάχιστα σοβαρά παίρνουν οι πάντες την ηγεσία του Βερολίνου: Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς κάτι σημαντικό (ούτε) από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, μόλις χθες είπε, για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, ότι ευρωομόλογα δεν υπάρχουν. Έχει ξορκίσει κάθε σκέψη για κοινή ανάληψη του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει πει σε όλους τους τόνους και η ίδια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν.


Κι όμως, μοιάζει σαν κανείς να μην τους ακούει. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι το πόσο «μέτριους» θεωρούν τελικά κατά βάθος πολλοί τους Γερμανούς ηγέτες στη δυσκολία να ερμηνεύσουν την πολιτική τους που οδηγεί την Ευρώπη στο χάος. Λοιπόν, όχι. Έχει έρθει πια η στιγμή να παραδεχθούν όλοι την πραγματικότητα: οι Γερμανοί και οικονομικά πολύ καλά γνωρίζουν, και εικόνα της κατάστασης πλήρη έχουν.

Οι Γερμανοί δεν κάνουν λάθος για να χρειάζεται απεγνωσμένα να τους εξηγήσουμε όλοι οι άλλοι το «σωστό»: οι Γερμανοί κάνουν απλώς αυτό που έχουν αποφασίσει. Αυτή είναι η πολιτική τους. Ακολουθούν πιστά και συστηματικά το δρόμο που έχουν επιλέξει. Ξέρουν πολύ καλά τους κινδύνους τους.

Απλώς, όλα όσα όλοι οι υπόλοιποι θεωρούν κίνδυνο, στο Βερολίνο τα βλέπουν ως ευκαιρία: γι αυτό και δεν αλλάζουν πλεύση, γι αυτό και παραμένουν αμετακίνητοι στην πορεία που μας οδήγησε ως εδώ.

Αυτή τη βασική συνθήκη πολλοί αδυνατούν να την αντιληφθούν και, πολύ περισσότερο, να την παραδεχθούν. Όμως, αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα που οδηγεί στο χάος. Όχι τώρα, εδώ και δυόμισι χρόνια, από την αρχή της κρίσης.

Όμως δεν άλλαξαν στάση από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα. Πώς είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι θα αλλάξουν τώρα; Κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να συμβεί. Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή είναι η εθνική πολιτική τους.

Επιτέλους, πρέπει κάποτε να γίνει κατανοητό ότι αυτό που για τόσες χώρες της Ευρώπης, αλλά και για τη διεθνή οικονομία, αποτελεί τρομακτικά επικίνδυνη κρίση για το Βερολίνο αποτελεί ευκαιρία μεγιστοποίησης της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής του ισχύος.

Επιτέλους, πρέπει να σταματήσουμε να «υποτιμούμε» τη γερμανική ηγεσία λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Καταλαβαίνει και πολύ καλά μάλιστα. Εμείς δεν θέλουμε να καταλάβουμε.

Οι Γερμανοί έχουν αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό και δεν αλλάζουν τις αποφάσεις τους. Είναι βέβαιο ότι οδηγούν στην καταστροφή. Όμως, καλώς ή κακώς, το γνωρίζουν και δεν τους ενδιαφέρει. Κι όπως εμείς δεν είμαστε σε θέση να στήσουμε στα πόδια του ένα κράτος που δεν δουλεύει σωστά, έτσι κι εκείνοι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τη δύναμή τους. Πάντα τους τυφλώνει.

Τώρα, τους έχει τυφλώσει το «όνειρο» μιας Ευρώπης υπό τη γερμανική λογική και ηγεσία. Τους έχει μεθύσει. Δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουν, ούτε την ώρα της τελικής κατάρρευσης...

Αυτή τη μέθη θα την πληρώσουμε όλοι μας, θα την πληρώσει η Ευρώπη, θα την πληρώσουν στο τέλος κι οι ίδιοι. Αλλά, η απόφασή τους, δεν θα αλλάξει. Γιατί; Επειδή, ακόμα και σήμερα, πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν τον εξωφρενικό, αντιευρωπαϊκό, εθνικό, μεγάλο τους στόχο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου